Vals alarm: nieuwe iPhones bellen automatisch alarmnummer in achtbaan

Tech Maandag 10 Oktober 2022 Nos
Vals alarm: nieuwe iPhones bellen automatisch alarmnummer in achtbaan

De automatische ongeluk-detectie van de nieuwe generatie iPhones en Apple-horloges blijkt ook aan te slaan tijdens een rit in de achtbaan.

The Wall Street Journal schrijft over een Amerikaanse vrouw die in een achtbaan zat, en toen ze eruit kwam meerdere gemiste oproepen had van de meldkamer om te vragen of alles in orde was.

De nieuwe iPhone 14 (Pro) en Apple Watches die vorige maand op de markt kwamen hebben een functie die detecteert wanneer de eigenaar in een auto ongeluk terechtkomt.

Er komt dan een melding op het scherm en als de gebruiker niet reageert wordt 20 seconden later automatisch het alarmnummer gebeld. De meldkamer krijgt een automatische melding te horen met de locatie van het ongeluk.

Maar soms is het dus vals alarm. Volgens de krant zijn er meer gevallen bekend van iPhones die in pretparken het noodnummer bellen, maar ook gevallen van iPhones die alarm sloegen nadat ze tijdens het autorijden waren gevallen.

Een woordvoerder van Apple zegt tegen de krant dat het ongeluk-detectie-algoritme van de telefoons is getraind met "miljoenen uren aan data van ongelukken, normale ritjes en crash-test laboratoria" en dat de functie "extreem nauwkeurig" is.

Mogelijk wordt het algoritme verbeterd in toekomstige updates. Tot die tijd zijn er pretparken die bezoekers met borden waarschuwen om de functie uit te schakelen tijdens achtbaanritjes.

Bron: Vals alarm: nieuwe iPhones bellen automatisch alarmnummer in achtbaan