Kanye West koopt omstreden sociaal netwerk Parler toch niet

Tech Vrijdag 02 December 2022 Nos
Kanye West koopt omstreden sociaal netwerk Parler toch niet

De overname van het controversiële sociale netwerk Parler door de Amerikaanse rapper Kanye West gaat niet door. Parlers moederbedrijf Parlement Technologies zegt in een verklaring dat beide partijen hebben besloten de overname af te blazen.

Het bedrijf zegt niet waarom de deal van de baan is, maar stelt wel dat het besluit al medio vorige maand is genomen. "Parler blijft op zoek naar groeimogelijkheden en wil zich blijven ontwikkelen voor onze levendige gemeenschap", staat in de verklaring.

In oktober werd bekend dat de 45-jarige rapper het platform wilde kopen, dat zich afficheert als een alternatief voor Twitter waar je zonder censuur je mening kunt uiten. Het is vooral populair in extreemrechtse kringen en werd begin vorig jaar voor enige tijd verbannen uit de appwinkels van Apple en Google vanwege een stroom gewelddadige berichten na de Capitool-rellen.

Antisemitisch

West zelf, die zich tegenwoordig Ye noemt, is ook niet vrij van controverse. Zo noemde hij slavernij "een keuze" en doet hij geregeld antisemitische uitspraken. Het leverde hem meermaals een ban op Twitter en Instagram op, en onlangs verbrak Adidas de samenwerking met hem. Bij de bekendmaking van de overname van Parler zei West dat hij ervoor wilde zorgen dat "we het recht hebben om onszelf uit te spreken".

De afgelopen dag deed West opnieuw opzienbarende uitspraken. In een uitzending van het extreemrechtse platform Infowars sprak hij zijn bewondering uit voor Adolf Hitler en de nazi's. De rapper had zijn gezicht geheel bedekt met een zwart masker, zonder opening voor zijn mond of ogen.

Bron: Kanye West koopt omstreden sociaal netwerk Parler toch niet