Grootste internetproviders blokkeren sites RT en Sputnik

Tech Dinsdag 08 Maart 2022 Nos
Grootste internetproviders blokkeren sites RT en Sputnik

Internetproviders VodafoneZiggo, T-Mobile en KPN blokkeren vanaf vandaag de websites van RT (voorheen Russia Today) en Sputnik News. Dat bevestigen de internetproviders tegenover de NOS.

Een week geleden kondigde de de Europese Commissie aan dat de twee Russische staatsmedia in de gehele Europese Unie worden verboden. Daarop blokkeerden Twitter en Facebook hun accounts voor Europese gebruikers, en haalden alle Nederlandse televisieproviders RT uit hun pakketten.

Andere EU-landen

De gevolgen voor de websites van RT en Sputnik waren echter nog niet geheel duidelijk; gistermiddag waren die nog in meerdere EU-landen te bereiken.

Vanaf vanmiddag is dat in Nederland in ieder geval voor de meeste internetgebruikers voorbij. "We hebben hier fundamentele bezwaren tegen, maar we geven gehoor aan het Europese besluit", laat een woordvoerder van KPN weten.

Gistermiddag waren nog niet alle internetproviders ervan overtuigd dat ze de websites moeten blokkeren, maar juristen zeggen tegen de NOS dat de tekst van de sancties weinig ruimte voor interpretatie laat.

Strafbaar

Internetproviders die geen gehoor geven aan de blokkade, plegen een strafbaar feit, waarschuwt het Ministerie van Economische Zaken, en het OM zal daarop handhaven. Woordvoerders van het OM waren niet bereikbaar voor commentaar.

Hoe de blokkades precies moet uitgevoerd, is nog niet duidelijk. Als alleen de domeinnamen van RT en Sputnik worden geblokkeerd, is de blokkade eenvoudig te omzeilen. Als dat op een dieper niveau gebeurt, is omzeilen lastiger, maar nog steeds mogelijk.

Omzeilen kan bijvoorbeeld via een VPN-provider, dat internetverkeer langs een andere locatie leidt en onder meer kan worden gebruikt om geblokkeerde sites te bereiken. Het ligt echter voor de hand dat ook VPN-providers de toegang tot de site moeten verhinderen.

Ingrijpend besluit

Het blokkeren van websites gebeurt zelden: over de blokkade van torrentsite The Pirate Bay is een jarenlange juridische strijd gevoerd. Het ministerie van Economische Zaken spreekt van een "ingrijpend" besluit, dat nog niet eerder is voorgekomen.

Zo zien de internetproviders het ook. "Wij vinden dit helemaal niet onze rol", zegt een insider uit de providerwereld. "En het is ook helemaal geen effectief middel." Internetproviders zien zichzelf graag als neutrale doorgeefluiken van informatie.

Internetjurist Frederik Zuiderveen Borgesius vindt de stap ook vergaand. "Of dit een proportioneel middel is, lijkt me geen uitgemaakte zaak", zegt Borgesius. "Het blijft een inperking van de vrijheid van meningsuiting, en die moet wel proportioneel zijn."

Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom maakt zich zorgen. "Ook wij zijn blij dat de Europese Unie streng reageert op deze oorlog", zegt Lotje Beek van die organisatie. "Maar is het echt de bedoeling dat de Europese Raad zo makkelijk de toegang tot informatie kan beperken?"

Eerder keerde journalistenvakbond NVJ zich al tegen het besluit. Secretaris Thomas Bruning noemde het blokkeren "een onverstandige zet", waarmee de EU zich zou verlagen "tot het niveau van Rusland".

Bron: Grootste internetproviders blokkeren sites RT en Sputnik