Voetbalvakbond: 11 procent van profspelers wedt op wedstrijden uit eigen competitie

Sport Maandag 03 Oktober 2022 Nos
Voetbalvakbond: 11 procent van profspelers wedt op wedstrijden uit eigen competitie

Ongeveer de helft van de profvoetballers geeft aan af en toe te gokken op voetbalwedstrijden, blijkt uit een enquête van de Vereniging van Contractspelers (VVCS), de vakbond van voetballers. 11 procent van die groep wedt weleens op wedstrijden uit de eigen competitie, iets dat volgens de regels van voetbalbond KNVB verboden is. 217 profs vulden de vragenlijst in.

Van de spelers die gokken op wedstrijden in de eigen divisie, doet 13 procent dat via het account van een ander. Maar het overgrote deel van de spelers doet dit dus gewoon onder de eigen naam. VVCS-voorzitter Jevgeni Levtsjenko gaf eerder al aan dat lang niet alle profs op de hoogte zijn van de regels omtrent gokken.

Tot nu toe is het een zeldzaamheid dat spelers worden bestraft voor het gokken op wedstrijden in de eigen competitie. Tom Beugelsdijk is één van de weinige spelers die is geschorst voor het gokken op wedstrijden in de eigen competitie. Hij liep tegen de lamp nadat een onderzoek naar hem was gestart vanwege matchfixing. Het beïnvloeden van eigen wedstrijden kon niet bewezen worden, het inzetten op wedstrijden in de eredivisie wel.

Er is voetballers ook gevraagd of ze zich storen aan de vele gokreclames in het voetbal. Dat blijkt niet het geval. Daarnaast geven ze aan dat ze met name via familie en vrienden in aanraking komen met gokken. Bij het kabinet en in de Tweede Kamer zijn zorgen over gokbedrijven in het voetbal.

Hulplijn

De VVCS heeft inmiddels een hulplijn voor voetballers met vragen over sportweddenschappen of gokverslaving. Ook wil de vakbond voetballers met een gokprobleem helpen. Saillant is het feit dat de VVCS zich daarbij financieel laat ondersteunen door gokbedrijven Toto en Unibet.

De voetballersvakbond zegt dat het in de veruit de meeste gevallen gaat om relatief kleine bedragen waarmee gegokt wordt. De gemiddelde inzet ligt beneden de 100 euro per maand, blijkt uit de enquête. Ook zouden voetballers 'sporadisch' wedden, maar om hoeveel weddenschappen per jaar het dan gaat, wordt niet vermeld in het persbericht van de spelersvakbond.

De KNVB heeft nog niet gereageerd op de bevindingen van de VVCS.

Bron: Voetbalvakbond: 11 procent van profspelers wedt op wedstrijden uit eigen competitie