Manchester City kampioen van Engeland na comeback op zeldzaam spannende slotdag

Sport Zondag 22 Mei 2022 Nos
Manchester City kampioen van Engeland na comeback op zeldzaam spannende slotdag

Manchester City is op een zeldzaam spannende slotdag kampioen geworden van de Engelse Premier League. De City-fans zagen de titel al naar concurrent Liverpool gaan toen ze 0-2 achter kwamen, maar door een ongekende comeback sleepte Manchester tegen Aston Villa de landstitel binnen: 3-2.

Liverpool won thuis met 3-1 van Wolverhampton Wanderes, na een 0-1 achterstand. De ploeg van Jurgen Klopp rook de landstitel, was zo dichtbij, maar moet het doen met de tweede plek in Engeland.

Aston Villa, waar Liverpool-legende Steven Gerrard trainer is, was niet van plan te figureren in City's titelfeest. Sterker nog, na een schitterende aanval van Villa werd het even doodstil in het Etihad Stadion. Villa combineerde zich via een voorbeeldaanval de helft van City op, Lucas Digne gaf strak voor en Matty Cash kopte zo hard in dat Ederson de inzet niet kon stoppen.

City 0-1 achter bij rust, op dat moment een stand waarbij City alsnog kampioen zou worden, op basis van het iets betere doelsaldo dan Liverpool, dat bij rust thuis nog op 1-1 stond.

Liverpool begint ook met achterstand

Liverpool, dat met de niet volledige fitte aanvoerder Virgil van Dijk en Mo Salah op de bank begon, kwam al na drie minuten op achterstand door Pedro Neto. Nog binnen het half uur kwam Liverpool op 1-1 toen Sadio Mané doorbrak na een pass van Thiago.

Een zeldzaam spannende driekwartier Engels voetbal volgden. In Manchester en Liverpool openden City en Liverpool vanaf minuut 45 een enorm aanvalsoffensief.

In Manchester volleerde Kevin de Bruyne hoog over en kwam Gabriel Jesus een teen tekort. Zo'n zestig kilometer westwaarts werd een goal van Sadio Mané afgekeurd wegens buitenspel en schoot Diogo Jota ongelukkig tegen Mané aan.

Siddering

Met meerdere gevaarlijke corners en voorzetten kwam in beide steden een goal steeds dichterbij, maar de bal ging er niet in. In Manchester brak Villa zelfs even uit, azend op een tweede. Een siddering ging door het Etihad. Pep Guardiola frunnikte aan zijn neus, wreef over zijn hoofd en werd in enkele minuten een paar jaar ouder.

In de jacht op een goal kwamen de kanonnen uit de opslag: Raheem Sterling en Gündogan erin in Manchester, Salah erin in Liverpool. De Egyptenaar miste direct een grote kans op een op dat moment beslissende 2-1. Even later gingen de fans op Anfield alsnog volledig uit hun dak. Villa kwam op 0-2. Zou Liverpool scoren, moest City er drie maken. Een bijna onmogelijke opgave. Bijna.

Want een kwartier voor tijd voltrok zich in enkele minuten het wonder van Manchester. Invaller Sterling gaf invaller Gundogan een niet te missen kopkans. 1-2. Rodri schoof met binnenkant voet de bal precies in de hoek. 2-2. Een stoot energie ging door het stadion, waarna Gündogan de 3-2 binnengleed. In zes minuten draaide City alles om.

Een comeback die deed denken aan de gewonnen titel in de laatste minuut thuis tegen Queens Park Rangers in 2012, toen Sergio Aguero in de slotseconden scoorde en de titel binnenhaalde.

Telefoons

Op Anfield konden ze de schermpjes van hun telefoons niet geloven. Dat Salah kort voor tijd de 2-1 maakte en Andrew Robertson de 3-1 maakte niet meer uit, zolang City de voorsprong in Manchester vasthield. En dat gebeurde.

Tranen bij Guardiola, fans stormden van de tribune het veld op en de City-spelers moesten door stewards met oranje jassen achter een haag van stewards in gele jassen in veiligheid worden gebracht. Er was geen stukje gras meer te zien in het Etihad stadion, het hele veld stond vol met lichtblauwe fans. City is kampioen van Engeland.

Bron: Manchester City kampioen van Engeland na comeback op zeldzaam spannende slotdag