Jonker adviseert talentvolle Brugts: 'Val die basisplaats van Martens aan'

Sport Maandag 03 Oktober 2022 Nos
Jonker adviseert talentvolle Brugts: 'Val die basisplaats van Martens aan'

Bondscoach Andries Jonker wil met Oranje trainen op een alternatief voor het 4-3-3-systeem. Daarnaast is het vooral belangrijk dat jonge speelsters kansen krijgen en dat er een resultaat wordt gehaald tegen Noorwegen.

Jonker zei dat na de eerste training van de Oranjevrouwen in Zeist, ter voorbereiding op de oefeninterland tegen Noorwegen, volgende week dinsdag. Aanvankelijk zou Oranje donderdag oefenen tegen Zambia, maar die wedstrijd gaat niet door vanwege visaproblemen.

Jonker kijkt nog naar een alternatief voor de wedstrijd tegen Zambia, maar het doel van dit trainingskamp verandert sowieso niet: het huidige systeem met drie spitsen verder verbeteren, maar ook werken aan een nieuwe speelwijze om zo te kunnen omschakelen tijdens wedstrijden.

"Ik ben tevreden als we aan het einde van deze anderhalve week weer een stapje hebben gezet", zegt Jonker, die met zijn selectie toewerkt naar het WK van volgende zomer in Australiƫ en Nieuw-Zeeland.

Daarnaast hoopt de bondscoach vooral dat de jonge talenten in zijn selectie zich ontwikkelen en voor hun plekje vechten. Zoals Esmee Brugts, de talentvolle aanvaller van PSV die Nederland naar het WK schoot ten koste van IJsland.

"De trainer heeft uitgesproken dat er meer ruimte is voor jonge talenten, dus ik hoop mijn kans te pakken", zegt Brugts.

De wedstrijd tegen Noorwegen is daar zeer geschikt voor, denkt ze. "Dat is een mooie test om te kijken of ik het niveau aankan en om te laten zien dat ik in de basis wil staan op het WK."

Jonker onderschrijft de woorden van Brugts en hoopt dat zijn jonge aanvalster de basisplaats van Lieke Martens "aanvalt." Martens is er, net als een aantal andere ervaren speelsters, niet bij. Ze krijgen rust vanwege het drukke programma.

En daarvan moet Brugts profiteren, zegt Jonker, ook al is Martens een groot voorbeeld voor de PSV-speelster. "Ze moet Lieke aanvallen. Laten zien dat ze net zo goed of misschien wel beter is. Dat is ook goed voor Lieke", meent de bondscoach.

Miedema ziek

Naast Martens ontbreken Stefanie van der Gragt, Dominique Janssen en Shanice van de Sanden. "Voor sommigen is het goed om misschien een keer niet te komen", aldus Jonker. Door alle toernooien en het gebrek aan pauzes de afgelopen jaren, is het goed om even rust te nemen, zegt hij. Daarmee zijn ze niet uit beeld. "Ze moeten bevestigen komend jaar. De jonge speelsters moeten het nu laten zien."

Ook Vivianne Miedema is niet van de partij tegen Noorwegen. De topspits van Oranje is ziek.

Bron: Jonker adviseert talentvolle Brugts: 'Val die basisplaats van Martens aan'