AZ even koploper na zege op taaie Eagles, met dank aan back Sugawara

Sport Woensdag 25 Januari 2023 Nos
AZ even koploper na zege op taaie Eagles, met dank aan back Sugawara

AZ is in ieder geval twee uur koploper van de eredivisie. Door een 4-1 zege bij Go Ahead Eagles komen de Alkmaarders op 39 punten. Eén punt meer dan Feyenoord, dat later vanavond nog in actie komt tegen NEC.

AZ-back Yukinari Sugawara was de man van de avond, met twee assists en één fraaie goal.

De Alkmaarders moesten winnen om de bovenste plek op de ranglijst over te nemen. Maar winnen van Go Ahead lukt niet zomaar dit seizoen. De laatste nederlaag leed de ploeg van René Hake begin september vorig jaar, een nipte 3-4 thuisnederlaag tegen Feyenoord.

Einde ongeslagen reeks Eagles

De ploeg van Pascal Jansen maakte woensdagavond een einde aan die reeks. AZ kwam eigenlijk geen moment echt in de problemen. Op wat lichte druk en een flinke kans van de Eagles na. Toen stond de 2-0 al op het bord.

"We willen in de tweede seizoenshelft meer controle hebben in wedstrijden", zei Jansen deze week. Dat lukte deze wedstrijd. En dat terwijl er bij AZ een belangrijke speler ontbreekt. Dani de Wit liep in het duel met Fortuna Sittard een blessure op en kan enkele weken niet meedoen.

Met zijn vervanger, de Amerikaan Djordje Mihailovic, lijkt het erop dat AZ al een prima stand-in heeft. Hij maakte de tweede goal.

AZ was voor rust oppermachtig en had meer de bal. Niets nieuws dit seizoen. Ook al stichtte het nog weinig groot gevaar. Kort voor de rust belandde een van de vele aanvallen van AZ op rechts voor de voeten van de mee opgekomen Sugawara.

Een uitstekende voorzet eindigde precies bij Vangelis Pavlidis, die naar de eerste paal was gekomen. Zijn subtiele voetbeweging was genoeg om doelman Jeffrey de Lange te verrassen.

Niet lang na rust vond Pavlidis de voor de zoveelste keer mee opgestoomde Sugawara, die net als bij de 1-0 feilloos voorgaf. Dit keer op het hoofd van Mihailovic, die zijn basisdebuut bekroonde met een goal.

Sugawara's goal, de derde van AZ, was een plaatje. Hij ving de bal op op de rand van het strafschopgebied en krulde 'm fraai in de verre bovenhoek. In de blessuretijd toonde Sugawata aan dat hij echt de man van de wedstrijd was, toen hij een penalty veroorzaakte, die werd benut door Willum Willumsson.

De 4-1 voor AZ van invaller Zico Buurmeester in de slotseconden van het duel, een schuiver vanaf een meter of zestien, was er een voor de statistieken.

"Wij staan bovenaan, wij staan bovenaan", schreeuwden de AZ-fans in het uitvak in Deventer, al na de openingsgoal van Pavlidis. Dat klopte, in de virtuele stand. Het is afwachten of het zo blijft na de wedstrijd van Feyenoord.

Bron: AZ even koploper na zege op taaie Eagles, met dank aan back Sugawara