Privacy nieuws vandaag

Maandag 30 Januari 2023

Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt tegen centrale opslag paspoortgegevens

De AP waarschuwt de Nederlandse regering tegen het centraal opslaan van paspoortgegevens. Door een wijziging van de Paspoortwet wordt straks alle informatie over paspoortaanvragen, waaronder vingerafdrukken, centraal bewaard. Dat…

Lees meer
Woensdag 25 Januari 2023

Toezichthouder uit felle kritiek op witwaswet waarmee banken transacties scannen

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft stevige kritiek over een kabinetsplan om witwassen aan te pakken. Volgens de privacywaakhond ontstaan er door het Plan van aanpak witwassen risico's op massasurveillance en discriminatie.…

Lees meer
Dinsdag 24 Januari 2023

Stichting: goede doelen vragen te veel persoonsgegevens bij donaties

Nederlandse goede doelen vragen steevast te veel persoonsgegevens van donateurs. Volgens de Stichting Donateursbelangen is het bij driekwart van de goede doelen niet mogelijk om anoniem te doneren en moet er minimaal een e-mailad…

Lees meer
Vrijdag 20 Januari 2023

Douane overtrad Wet politiegegevens op meerdere punten en beschermde data slecht

De Nederlandse douane voldeed in 2021 'in belangrijke mate' niet aan de Wet politiegegevens. De douane voldeed op veel punten niet aan de juiste normen voor het beschermen van persoonsgegevens van Nederlandse burgers. Zo…

Lees meer
Donderdag 19 Januari 2023

Samsung stelt klanten op de hoogte van datalek bij reparateur in Benelux

Samsung en reparatiebedrijf LetMeRepair hebben klanten op de hoogte gesteld van een ransomware-aanval en datalek op servers van Servilux. Servilux was reparateur namens Samsung van elektronica in Nederland en België.

Lees meer
Donderdag 19 Januari 2023

Virtuele provider Ben waarschuwt klanten voor phishing na datalek

De virtuele provider Ben, eigendom van T-Mobile, waarschuwt klanten voor phishing via onder meer e-mail en WhatsApp na een datalek bij de provider. Data van klanten die tussen 9 januari 2015 en 1 januari 2019 gebruik maakten van…

Lees meer
Maandag 16 Januari 2023

Algoritmetoezichthouder is van start, maar er is nog veel onduidelijkheid

De Nederlandse algoritmetoezichthouder is officieel van start gegaan. Vanaf maandag heeft de Autoriteit Persoonsgegevens een nieuwe afdeling die toezicht gaat houden op de werking en uitkomsten van algoritmes. Veel daarover is ec…

Lees meer
Vrijdag 13 Januari 2023

Minister: afdeling die burgerdata verzamelde was illegaal maar project gaat door

Het Nederlandse leger heeft niet goed geluisterd aan interne bezwaren over een controversieel programma waarmee burgers in de gaten werden gehouden. Ook was er geen goede reden om dat zogenaamde LIMC door te zetten, schrijft mini…

Lees meer
Vrijdag 13 Januari 2023

Tweederde van instanties heeft geen boa-audit over burgerdata ingeleverd bij AP

Tweederde van de instanties die buitengewoon opsporingsambtenaren inzet heeft geen audit ingeleverd rondom de omgang met persoonsgegevens. Volgens de Wet politiegegevens moeten boa's aantonen hoe zij data beschermen, maar de…

Lees meer
Donderdag 12 Januari 2023

Apple gaat meer vertellen over uit App Store verwijderde apps

Apple gaat in de toekomst meer vertellen over uit de App Store verwijderde apps. Tot nu toe noemt het bedrijf alleen aantallen per land, maar nu komen daar ook redenen voor verwijdering bij te staan en verwijderingen per categori…

Lees meer
Woensdag 11 Januari 2023

Gegevensbeschermingsautoriteit keurt plan goed voor nieuw trackingcookiescherm

De Gegevensbeschermingsautoriteit heeft een alternatief cookietoestemmingsscherm van de Europese advertentiebranche goedgekeurd. Vorig jaar kreeg IAB Europe nog een AVG-boete en moest het zijn Transparancy & Consent Framework aan…

Lees meer
Woensdag 11 Januari 2023

Bits of Freedom nomineert vier politici voor Big Brother Awards

Vier politici zijn genomineerd voor een Big Brother Award van Bits of Freedom. De digitale burgerrechtenorganisatie nomineert ministers Bruins Slot en Ye?ilgöz-Zegerius, burgemeester Femke Halsema en Eurocommissaris Ylva Johansso…

Lees meer
Vrijdag 06 Januari 2023

WhatsApp maakt gratis proxydienst beschikbaar om internetcensuur te omzeilen

WhatsApp gaat het mogelijk maken om proxy's op te zetten voor gebruikers uit landen waar een blokkade geldt. In landen waar WhatsApp niet werkt kunnen gebruikers verbinden met proxy's die door bedrijven of mensenrechtenor…

Lees meer
Zondag 25 December 2022

Minister: Nederlandse scholen kunnen Microsoft 365 blijven gebruiken

Nederlandse onderwijsinstellingen kunnen nog steeds gebruik blijven maken van Microsoft 365, ondanks een Duitse uitspraak dat de tool in strijd zou zijn met de AVG. Volgens onderwijskoepel SURF is de tool al een tijd geleden aang…

Lees meer
Zondag 25 December 2022

Kabinet wil wetswijziging waarmee AIVD en MIVD datasets langer mogen bewaren

Het kabinet heeft een consultatie opgezet voor een wetswijziging waarmee de inlichtingendiensten AIVD en MIVD bulkdatasets langer kunnen bewaren. Eerder bleek al uit onderzoek van Bits of Freedom dat de diensten die datasets lang…

Lees meer
Vrijdag 23 December 2022

Google maakt tool die delen van video's kan blurren opensource beschikbaar

Google heeft een machinelearningtool opensource beschikbaar gesteld waarmee gebruikers delen van een video of afbeelding kunnen blurren. Met de tool kan men de identiteit van mensen beschermen, stelt het bedrijf.

Lees meer
Woensdag 21 December 2022

Politie krijgt boete wegens privacyschendingen bij inzet camera-auto's Rotterdam

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de Nederlandse politie een boete van 50.000 euro opgelegd. In Rotterdam zijn tijdens een periode in 2020 in de coronatijd camera-auto's ingezet, maar daarvan waren de privacyrisico's n…

Lees meer
Donderdag 15 December 2022

Microsoft laat Europeanen vanaf januari kiezen of ze data in EU willen opslaan

Microsoft begint op 1 januari met de uitrol van de EU Data Boundary. Daarmee kunnen commerciële en publieke organisaties hun gegevens in de EU laten verwerken. Het bedrijf gaat beginnen met klantgegevens van zijn clouddiensten, l…

Lees meer
Donderdag 15 December 2022

Nederlandse Zorgautoriteit mag ggz-patiëntgegevens verzamelen van AP

De Autoriteit Persoonsgegevens staat de Nederlandse Zorgautoriteit toe om gegevens van ggz-patiënten te verzamelen. De NZa had daarom gevraagd, maar de privacywaakhond stelt wel strenge eisen rondom de gegevensverzameling.

Lees meer
Woensdag 14 December 2022

Verenigde Staten introduceren wetsvoorstel om TikTok te verbieden

In de Verenigde Staten hebben leden van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden een wetsvoorstel geïntroduceerd waarmee TikTok kan worden verboden. De wet heeft steun van zowel Republikeinen als Democraten, maar het is nog ondui…

Lees meer
Donderdag 08 December 2022

Toezichthouders willen Meta's gepersonaliseerde advertenties illegaal verklaren

Het samenwerkingsverband van Europese privacytoezichthouders wil dat Meta stopt met eisen dat gebruikers gepersonaliseerde advertenties accepteren. Dat heeft Meta nu in de algemene voorwaarden opgenomen, maar volgens de EDPB is d…

Lees meer
Dinsdag 06 December 2022

Eufy voegt melding over cloudopslag camerathumbnails toe aan app na kritiek

Eufy heeft een vermelding aan zijn Security-app toegevoegd, waarin staat dat de app gegevens naar de cloud verstuurt wanneer thumbnails zijn ingeschakeld. Eufy kreeg afgelopen weken kritiek omdat het bedrijf dat deed, maar advert…

Lees meer
Donderdag 24 November 2022

Nummers 8,5 miljoen Nederlanders en Belgen staan in mogelijk WhatsApp-lek

Er is een lek van mogelijk 8,5 miljoen telefoonnummers van Nederlandse en Belgische gebruikers van WhatsApp. Een hacker biedt een database aan met 487 miljoen nummers van gebruikers wereldwijd. Het is onbekend waar de data vandaa…

Lees meer
Woensdag 16 November 2022

DuckDuckGo brengt App Tracking Protection uit voor alle Android-gebruikers

DuckDuckGo heeft App Tracking Protection beschikbaar gemaakt voor alle gebruikers van de Android-app. Via deze functie kan third-party tracking in Android-apps van derden geblokkeerd worden, ook al zijn deze apps niet actief. De…

Lees meer
Maandag 14 November 2022

AP: overheid moet risico's van gebruik cloudopslagdiensten beter beschrijven

De Nederlandse overheid moet de privacyrisico's van dataopslag bij Amerikaanse clouddiensten beter beschrijven. De Autoriteit Persoonsgegevens zegt dat staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering die risico's in haar…

Lees meer
Donderdag 03 November 2022

Mozilla wil fonds van 35 miljoen dollar opzetten voor 'verantwoorde technologie'

Mozilla wil volgend jaar een investeringsfonds opzetten voor start-ups 'die werken aan technologie die het internet beter moet maken'. Daarmee doelt het onder meer op techologie die 'privacyvriendelijk, transparant en…

Lees meer
Donderdag 03 November 2022

TikTok updatet privacybeleid, Chinese medewerkers kunnen data gebruikers NL zien

TikTok past zijn privacybeleid in de EU volgende maand aan. In het nieuwe privacybeleid staat expliciet dat medewerkers uit China data van Europese gebruikers kunnen inzien, dus ook die uit Nederland en België. Dat staat niet in…

Lees meer
Zondag 30 Oktober 2022

Wetenschappers KU Leuven achterhalen privacygevoelige data van Strava-gebruikers

Wetenschappers van de KU Leuven zijn erin geslaagd om privacygevoelige locaties in de endpoint privacy zones van de Strava-app te achterhalen. Ze hebben dit voor elkaar gekregen door openbaar gedeelde gegevens te analyseren.

Lees meer
Donderdag 20 Oktober 2022

Google voegt meer aanpassingsopties voor gepersonaliseerde advertenties toe

Google is donderdag begonnen met het uitrollen van de ‘Mijn advertentiecentrum'-functie. Hiermee kunnen Google Account-eigenaren onder meer zelf kiezen welk soort advertenties ze wel en niet willen zien op YouTube, Google Sea…

Lees meer
Dinsdag 18 Oktober 2022

Politie vraagt kwart van Camera In Beeld-deelnemers zich met DigiD aan te melden

De Nederlandse politie gaat een kwart van de deelnemers van cameradatabase Camera In Beeld vragen zich alsnog aan te melden via DigiD. Daarmee wil de politie 'informatie actueel houden' en beelden makkelijker kunnen opvra…

Lees meer