Privacy nieuws vandaag

Woensdag 18 Mei 2022

Rekenkamer: 6 van 9 onderzochte overheidsalgoritmen voldoen niet aan basiseisen

De Algemene Rekenkamer zegt dat zes van negen onderzochte overheidsalgoritmen niet voldoen aan de basiseisen en middelgrote tot grote risico's bevatten. De Rekenkamer is vooral kritisch over algoritmen van de politie, en algo…

Lees meer
Donderdag 12 Mei 2022

Europese privacytoezichthouders rondden vorig jaar 141 internationale zaken af

De privacytoezichthouders van Europese lidstaten hebben vorig jaar 141 internationale onderzoeken afgerond. De toezichthouders werkten in totaal aan 506 onderzoeken samen, waarbij Nederland in tien onderzoeken de leider was.

Lees meer
Donderdag 12 Mei 2022

Honderden websites verzamelen data van webforms voordat gebruikers die versturen

Honderden websites verzamelen informatie die gebruikers in webformulieren typen en sturen die door naar trackingbedrijven, ook voordat gebruikers het formulier daadwerkelijk versturen. Dat gebeurt bij ongeveer twee procent van de…

Lees meer
Donderdag 28 April 2022

Google zet privacylabels live in Play Store

Gebruikers van de Google Play Store kunnen vanaf deze week privacylabels zien bij apps. Google kondigde de functie een jaar geleden aan. Vanaf deze zomer zal het gebruik van privacylabels bij apps in de Play Store verplicht zijn.

Lees meer
Donderdag 28 April 2022

NAM stuurde eind 2020 gegevens van meer Nederlanders dan nodig naar ministerie

De Nederlandse Aardolie Maatschappij heeft naar eigen zeggen per ongeluk eind 2020 een veel te groot bestand met persoonsgegevens van Nederlanders naar het ministerie van Economische Zaken gestuurd. De NAM heeft de Autoriteit Per…

Lees meer
Maandag 25 April 2022

[Plus] Scannen naar kinderporno - Zo werken de tools

Bijna iedere plek waar je foto's online opslaat, scant die op signalen van kindermisbruik. In dit artikel kijken we naar de verschillende technologieën.

Lees meer
Woensdag 20 April 2022

AP: overheid gebruikt wet vaak als vrijbrief om te veel data te verzamelen

De Autoriteit Persoonsgegevens had vorig jaar bij een op de vijf wetsvoorstellen kritiek op de overheid, die teveel data zou willen verzamelen of die slecht zou beschermen. Van de 95 adviezen aan de overheid adviseerde de AP bij…

Lees meer
Woensdag 20 April 2022

Achterstand klachten bij privacytoezichthouder is opgelopen tot meer dan 10.000

Het aantal klachten dat bij de Autoriteit Persoonsgegevens nog niet in behandeling is genomen, is opgelopen tot meer dan 10.000. De privacytoezichthouder kan van de 25.000 datalekmeldingen slechts 'enkele honderden' afhan…

Lees meer
Woensdag 13 April 2022

KvK versoepelt regels voor afschermen gegevens in Handelsregister

De Nederlandse Kamer van Koophandel gaat het makkelijker maken voor zelfstandige ondernemers om hun woonadres af te schermen in het Handelsregister. De instantie verruimt de regels en accepteert zulke aanvragen voortaan ook bij &…

Lees meer
Dinsdag 12 April 2022

Belastingdienst krijgt 3,7 miljoen euro AVG-boete voor illegaal toeslagensysteem

De Belastingdienst heeft opnieuw een AVG-boete gekregen vanwege zijn handelen in het toeslagenschandaal. De Autoriteit Persoonsgegevens legt een recordboete van 3,7 miljoen euro op vanwege het beruchte Fraude Signalering Voorzien…

Lees meer
Woensdag 06 April 2022

Buitenlandse Zaken krijgt 565.000 euro AVG-boete voor slechte visumbeveiliging

Het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgt een AVG-boete van 565.000 euro omdat het een systeem waarin visumaanvragen werden opgeslagen, slecht beveiligde. Het ministerie wist van de problemen bij het Nationaal Visuminformaties…

Lees meer
Woensdag 06 April 2022

Zeeuwse woningcorporatie meldt ook datalek na hack bij ict-dienstverlener

Woningcorporatie l'escaut, die actief is in Vlissingen en Oost-Souburg, meldt dat mogelijk persoonsgegevens van huurders gelekt zijn na een hack op een ict-dienstverlener. Het is de vijfde woningcorporatie in korte tijd die e…

Lees meer
Vrijdag 01 April 2022

Kabinet wil centrale opslag voor pasfoto’s en vingerafdrukken identiteitsbewijs

Het kabinet wil de Paspoortwet wijzigen om de invoering van een centrale opslag van foto's, vingerafdrukken en handtekeningen voor identiteitsbewijzen en paspoorten mogelijk te maken. Nu bewaren gemeenten die gegevens.

Lees meer
Donderdag 31 Maart 2022

Hackers deden zich voor als opsporingsambtenaren bij verzoeken techbedrijven

Hackers hebben zich vorig voorgedaan als medewerkers van opsporingsdiensten die officiële verzoeken voor informatie deden bij techbedrijven. Dat gebeurde vorig jaar onder meer bij Apple, Meta, Snap en Discord.

Lees meer
Woensdag 30 Maart 2022

Vier woningcorporaties melden datalek na aanval op systemen

Vier woningcorporaties melden dat ze zijn getroffen door een cyberaanval en dat er misschien een datalek heeft plaatsgevonden. Deltawonen uit Zwolle meldde eerder deze maand al een lek en nu lijken ook Alwel uit Breda, Trivire ui…

Lees meer
Maandag 28 Maart 2022

Sociale verhuurder deltaWonen meldt datalek van huurdersgegevens na inbraak

Woningcorporatie deltaWonen schrijft in een brief aan huurders, medewerkers en leveranciers dat er digitaal is ingebroken bij het bedrijf, waarbij onder meer persoonsgegevens zichtbaar waren voor en mogelijk gestolen zijn door &#…

Lees meer
Dinsdag 22 Maart 2022

Recruitmentbureau krijgt AVG-boete na Nederlandse klacht over paspoortkopie

Het internationale recruitmentbureau Michael Page heeft van de Spaanse toezichthouder een AVG-boete van 240.000 euro gekregen na een klacht van een Nederlander. Het bedrijf vroeg ten onrechte een kopie van het paspoort van mensen…

Lees meer
Maandag 21 Maart 2022

Albert Schweitzer-ziekenhuis wiste per ongeluk bestanden van 200.000 patiënten

Het Albert Schweitzer-ziekenhuis, met vestigingen in Dordrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht, heeft per ongeluk 513.000 oude digitale bestanden gewist uit de dossiers van 212.000 patiënten door deze te overschrijven met nieuwe besta…

Lees meer
Donderdag 17 Maart 2022

Zoom gaat gebruikersdata in Europa opslaan na Nederlands privacyonderzoek

Zoom heeft een aantal wijzigingen doorgevoerd in zijn software en privacybeleid waardoor het programma voortaan veilig kan worden gebruikt in het onderwijs en bij de overheid. Het bedrijf heeft na een Nederlands onderzoek de voor…

Lees meer
Donderdag 17 Maart 2022

Google Analytics stopt met verzamelen van IP-adressen

Google Analytics gaat stoppen met het verzamelen van IP-adressen. Die beslissing valt samen met het stopzetten van een oude versie van de software en een grotere focus op een modernere versie. Analytics ligt in verschillende Euro…

Lees meer
Maandag 14 Maart 2022

'Apple-topmannen hadden conflict over aanpak tracking gebruiker'

Apple heeft intern conflicten gehad over de mate waarin gebruikers van iOS tracking ten gunste van adverteerders kunnen uitschakelen, zo meldt The Information. Het conflict resulteerde in een middenweg tussen tracking voor advert…

Lees meer
Donderdag 10 Maart 2022

Belgische politie gebruikte Clearview AI veel vaker dan gedacht

De top van de Belgische politie wist vanaf het begin dat twee agenten de software van Clearview AI hadden uitgeprobeerd, maar verzweeg dat voor de minister. Dat blijkt uit een nieuw rapport, waarin ook staat dat de Belgische poli…

Lees meer
Woensdag 09 Maart 2022

Italiaanse toezichthouder geeft Clearview AI boete van 20 miljoen euro

De Italiaanse privacytoezichthouder GPDP heeft Clearview AI woensdag een boete opgelegd van 20 miljoen euro. De GPDP heeft vastgesteld dat het Amerikaanse bedrijf 'onrechtmatig biometrische gegevens verzamelt van Italiaanse…

Lees meer
Dinsdag 15 Februari 2022

Europese privacytoezichthouders willen risico's cloudiensten in kaart brengen

De Autoriteit Persoonsgegevens gaat samen met andere Europese privacytoezichthouders onderzoek doen naar het gebruik van clouddiensten. De toezichthouders maken zich zorgen over mogelijke privacyproblemen bij het gebruik van deze…

Lees meer
Donderdag 10 Februari 2022

Ook Franse toezichthouder verbiedt gebruik van Google Analytics

De Franse privacytoezichthouder zegt dat het gebruik van Google Analytics niet is toegestaan. De CNIL onderzocht een website na een klacht van privacyactivist Max Schrems en concludeert dat de analysetool in strijd is met de AVG.

Lees meer
Woensdag 09 Februari 2022

Europa stopt onderzoek naar Gegevensbeschermingsautoriteit na vertrek van topman

De Europese Commissie stopt met het onderzoek naar de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit. De GBA lag onder vuur vanwege mogelijke belangenverstrengeling, maar na het ontslag van een topman zet de EC de inbreukprocedure niet…

Lees meer
Dinsdag 08 Februari 2022

AP: sites moeten stoppen met IAB-advertentiesysteem en volgen van gebruikers

Een advertentiesysteem van de IAB Europe waar veel sites gebruik van maken, is in strijd met de AVG en sites zouden hier per direct mee moeten stoppen, aldus de Autoriteit Persoonsgegevens. De Privacywaakhond meldt dit na een Bel…

Lees meer
Dinsdag 08 Februari 2022

Sportmerk Puma meldt datalek na ransomwareaanval bij leverancier

Sportmerk Puma zegt dat in december 2021, na een ransomwareaanval bij de Canadese salarisverwerker UKG, gegevens van Puma-medewerkers zijn uitgelekt. Het zou gaan om persoonlijke informatie van 6632 medewerkers die in Kronos Priv…

Lees meer
Donderdag 03 Februari 2022

Budget Energie-klanten konden accounts van anderen zien door verkeerde link

Woensdag kregen 1300 Budget Energie-klanten een verkeerde inloglink van de energieleverancier, waardoor zij de persoonsgegevens van andere klanten konden zien. De klanten konden onder meer telefoonnummers en bankgegevens bekijken.

Lees meer
Woensdag 02 Februari 2022

Advertentiebrancheorganisatie krijgt 250.000 euro AVG-boete voor cookiepop-up

De door IAB Europe ontwikkelde cookiepop-up waarmee websitegebruikers hun trackingsvoorkeuren kunnen aangeven, voldoet volgens de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit niet aan de AVG. IAB krijgt daarom een boete van 250.000 e…

Lees meer