Privacy nieuws vandaag

Maandag 03 Oktober 2022

[Plus] Matrix: decentraal chatprotocol - Onverwacht populair bij bedrijven

Matrix is een gedecentraliseerd chatprotocol dat gestaag groeit, maar dan wel vooral onder bedrijven. Dat is niet hoe oprichter Matthew Hodgson had gehoopt.

Lees meer
Donderdag 29 September 2022

DPG komt met nieuwe advertenties die enkel nog firstpartytracking bevatten

Uitgever DPG Media komt vanaf 1 oktober met een nieuwe vorm van online advertenties. Het Seamless Ads-systeem laat advertenties meer lijken op redactionele content. Op termijn moet dat de controversiële IAB-cookiepop-up vervangen…

Lees meer
Dinsdag 27 September 2022

Van Huffelen wil data uit Basisregistratie Personen gebruiken voor digitaal ID

Gegevens uit de Basisregistratie Personen komen centraal te staan in de toekomstige 'digitale identiteit-wallet' waar de Nederlandse overheid aan werkt. Burgers kunnen ervoor kiezen gegevens uit de BRP in die wallet te pl…

Lees meer
Maandag 26 September 2022

Belgische hacker kan locatie van automobilisten volgen via parkeerapps

Een hacker heeft een manier ontdekt om de locatie van kentekens te achterhalen via parkeerapps. Inti de Ceukelaire ontdekte dat hij nummerplaten van anderen kon toevoegen aan die apps. Hij bouwde een tooltje dat pushmeldingen stu…

Lees meer
Donderdag 22 September 2022

Onderzoek: slimme camera’s Universiteit Leiden hadden kwetsbaarheden

Uit onderzoek van de Universiteit Leiden blijkt dat de beveiliging van 371 slimme camera’s die tijdens de coronacrisis werden geïnstalleerd, kwetsbaarheden hadden. Als de universiteit de camera’s opnieuw wil inzetten, moet het oo…

Lees meer
Donderdag 22 September 2022

ProtonVPN sluit zich aan bij vpn-diensten die servers sluiten in India

Ook Proton haalt zijn servers weg uit India, nadat er eerder dit jaar een strengere internetwet werd aangekondigd in het land. Sinds de aankondiging in april trekken vpn-diensten zich massaal terug uit India, omdat de providers g…

Lees meer
Woensdag 21 September 2022

Google begint met tonen van verwijderverzoekoptie in Android-app

Google toont sommige gebruikers een functie in de Zoeken-app op Android waarmee die persoonsgegevens uit de zoekresultaten kunnen laten verwijderen. Het gaat om gegevens zoals telefoonnummers of andere identificeerbare informatie.

Lees meer
Vrijdag 09 September 2022

Amsterdams festival lekt wachtwoorden en persoonsgegevens van 110.000 bezoekers

De wachtwoorden en persoonsgegevens van bijna 110.000 bezoekers van het Amsterdamse festival DGTL waren eenvoudig in te zien. De inloggegevens van een oude database stonden online en de gegevens waren onvoldoende versleuteld.

Lees meer
Dinsdag 30 Augustus 2022

Debian vervangt Google door DuckDuckGo als standaard in Chrome

Linux-distro vervangt Google in Chrome voortaan door DuckDuckGo. Dat gebeurt in de nieuwe Chromium-versie die in het OS wordt meegeleverd. Debian is een van de grootste besturingssystemen die Google door een privacyvriendelijk al…

Lees meer
Donderdag 25 Augustus 2022

Klein aantal Foscam-gebruikers kon tijdelijk beelden van anderen zien

Een klein aantal gebruikers van Foscam-beveiligingscamera's kon tijdelijk de feeds van andere gebruikers zien. Dat gebeurde volgens het bedrijf bij gebruikers die voor een Elite-abonnement betaalden.

Lees meer
Donderdag 25 Augustus 2022

DuckDuckGo brengt gratis e-maildoorstuurdienst uit die trackers verwijdert

Zoekmachine DuckDuckGo heeft zijn e-maildienst Email Protection opengezet voor alle gebruikers. De dienst was sinds vorig jaar in gesloten bèta, maar is nu in open bèta. De dienst stuurt mails door en stript ze daarbij van tracke…

Lees meer
Dinsdag 23 Augustus 2022

Ontwikkelaar maakt 'geigerteller' die piept als OS data naar Google stuurt

Een ontwikkelaar heeft een app voor Linux gemaakt die piepjes laat horen op het moment dat een website, programma of dienst data naar Google verstuurt. In de praktijk blijkt de 'Googerteller' behoorlijk vaak af te gaan.

Lees meer
Dinsdag 23 Augustus 2022

Auto-onderdelenwebshop Autodoc waarschuwt klanten voor datalek

De Duitse auto-onderdelenwebshop Autodoc waarschuwt klanten voor een datalek. Het bedrijf heeft ook een populaire Nederlandse en Belgische webwinkel. Het is niet bekend hoeveel klanten er in totaal zijn getroffen of wat de precie…

Lees meer
Donderdag 11 Augustus 2022

Ontwikkelaar: Instagram en Facebook tracken gebruikers via in-app browser

Instagram en Facebook tracken gebruikers via de in-app browser van die apps. Dat claimt een ontwikkelaar. Volgens hem injecteren de in-app browsers Javascript in elke pagina, ook als die pagina's versleuteld zijn.

Lees meer
Zaterdag 30 Juli 2022

Microsoft verandert beleid rond telemetrieverzameling van zakelijke gebruikers

Microsoft verandert de manier waarop het telemetrie verzamelt van Europese zakelijke klanten. Nu wordt nog via policies per apparaat bepaald wie de verwerker is, maar in de toekomst gebeurt dat via één beleid in Active Directory.

Lees meer
Zaterdag 30 Juli 2022

Privacytoezichthouders EU zijn bezorgd over wet die kindermisbruikscan verplicht

De Europese privacytoezichthouders waarschuwen voor een Europees wetsvoorstel dat techbedrijven verplicht om internetverkeer te scannen op kindermisbruik. De wet zou in de huidige vorm 'gevaarlijker zijn voor de rechten van…

Lees meer
Maandag 25 Juli 2022

Nederlandse politie bewaart onnodig gegevens van iedereen die ooit contact opnam

De Nederlandse politie bewaart onnodig de gegevens van alle personen die ooit contact hebben opgenomen. De politie slaat de privacygevoelige persoonsgegevens op en houdt automatisch levensgebeurtenissen zoals verhuizingen, huweli…

Lees meer
Vrijdag 22 Juli 2022

[Plus] Nieuwe ontslagen tonen oude problemen bij Gegevensbeschermingsautoriteit

Het is hommeles aan de top van de Belgische privacytoezichthouder. De Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft twee bestuursleden van de Gegevensbeschermingsautoriteit ontslagen. Daardoor is de chaos in het bestuur compleet, maar…

Lees meer
Woensdag 20 Juli 2022

Ombudsman is ontevreden over klachtenafhandeling van Autoriteit Persoonsgegevens

De Nederlandse Nationale Ombudsman is nog steeds bezorgd over de klachtenafhandeling bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Burgers moeten volgens de Ombudsman nog steeds te lang wachten tot de toezichthouder naar klachten kijkt. We…

Lees meer
Woensdag 20 Juli 2022

[Plus] Interview Piratenpartij - Altijd op zoek naar een ict-inslag

De Piratenpartij won in 2021 weer geen Tweede Kamerzetel. Heeft de partij eigenlijk nog wel bestaansrecht, nu iedere partij met digitalisering bezig is?

Lees meer
Dinsdag 19 Juli 2022

Europese privacytoezichthouders willen strengere regels voor delen medische data

Europese privacytoezichthouders raden aan om een wet rondom het delen van gezondheidsgegevens aan te passen. De toezichthouders willen dat de regels meer rechtgetrokken worden met de AVG en willen duidelijkheid over wat er met di…

Lees meer
Donderdag 14 Juli 2022

Clearview AI krijgt Griekse boete voor overtreden AVG

Gezichtsherkenningstool Clearview AI heeft een boete van twintig miljoen euro gekregen van de Griekse toezichthouder DPA. Die boete is voor het overtreden van de privacywet AVG. Toezichthouders in meerdere lidstaten hebben boetes…

Lees meer
Dinsdag 12 Juli 2022

TikTok gaat Europese gebruikers vooralsnog niet automatisch volgen

TikTok voert zijn nieuwe privacybeleid voorlopig niet in. Volgens dat nieuwe beleid mag TikTok zijn gebruikers volgen en die data gebruiken voor gepersonaliseerde advertenties. Diverse toezichthouders hebben problemen met die sta…

Lees meer
Dinsdag 12 Juli 2022

Kabinet onderzoekt monitoren van sms-verkeer en verbod op prepaidsimkaarten

Het Nederlands kabinet onderzoekt alsnog de mogelijkheid om anonieme prepaidsimkaarten te verbieden. Ook moet het mogelijk worden om telecomproviders naar de inhoud van sms'jes te laten kijken, ontdekte Security.nl.

Lees meer
Woensdag 06 Juli 2022

Gemeente Enschede stapt naar rechter vanwege AVG-boete voor wifitracking

De gemeente Enschede gaat de AVG-boete die ze van de Autoriteit Persoonsgegevens kreeg, aanvechten bij de rechter. De gemeente zegt dat ze geen persoonsgegevens verzamelde en dat de AP 'onbehoorlijk bestuur' heeft verrich…

Lees meer
Woensdag 06 Juli 2022

Douane vervangt identificatienummers die gebaseerd waren op burgerservicenummers

De Nederlandse douane stopt met het gebruik van het burgerservicenummer van duizenden eenmanszaken die voor im- en export een Europees identificatienummer moeten gebruiken. Dat gebeurt op last van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Lees meer
Maandag 04 Juli 2022

NRC: Europa waarschuwt privacytoezichthouder AVG te streng te interpreteren

De Europese Commissie waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens dat die de AVG mogelijk te streng interpreteert. Die klacht draait vooral om het controversiële 'gerechtvaardigd belang'. De AP krijgt die kritiek vaker, maa…

Lees meer
Woensdag 22 juni 2022

Microsoft stelt nieuwe AI-richtlijnen op en zet gezichtsherkenning in Azure stop

Microsoft gaat strakkere richtlijnen opstellen voor hoe het kunstmatige-intelligentiesystemen bouwt. In die Responsible AI Standard staan regels voor stem- en gezichtsherkenning. Met dat laatste stopt Microsoft gedeeltelijk, omda…

Lees meer
Dinsdag 21 juni 2022

Privacy Coalitie aan politiek: maak mensen bewuster van belang digitale privacy

Een aantal Nederlandse bedrijven en organisaties heeft zich verenigd in de nieuwe Privacy Coalitie en doet een oproep aan de Tweede Kamer. De coalitie wil dat de overheid burgers bewuster maakt van het belang van digitale privacy…

Lees meer
Dinsdag 21 juni 2022

Locatiegegevens militairen zijn op nieuwe manier via fitnessapp Strava uitgelekt

Een onbekende partij heeft Israëlische militairen gevolgd op geheime militaire bases door segmenten te uploaden naar Strava. Ook details van personen die hun Strava-profiel deels hebben afgeschermd, waren daardoor zichtbaar.

Lees meer