Yesilgöz: belagers KOZP waren geen tegendemonstranten

Politiek Dinsdag 22 November 2022 Nos
Yesilgöz: belagers KOZP waren geen tegendemonstranten

Minister Yesilgoz vindt achteraf dat ze bij de ongeregeldheden rond de intocht van Sinterklaas in Staphorst niet had moeten spreken van "tegendemontranten". Zaterdag wilde actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) bij de intocht in Staphorst demonstreren omdat er volledig zwarte pieten meeliepen.

Leden van KOZP werden door tientallen mannen belaagd en burgemeester Ten Kate verbood vervolgens op het laatste moment de demonstratie vanwege zorgen over de veiligheid.

Yseilgöz zei zondag in een bericht op Twitter dat zij was geschrokken "van de wijze waarop KOZP-actievoerders door tegendemonstranten zijn belaagd". In het vragenuur in de Tweede Kamer viel Bij1-Kamerlid Simons de minister fel op die woorden aan. "Dit waren geen tegendemonstranten, dit waren mensen die zich verlaagden tot poging tot doodslag, Dat noem ik terrorisme", zei Simons.

Volgens Simons wordt demonstranten tegen Zwarte Piet in de praktijk veel vaker het recht op betoging ontnomen. Ze wilde dat de minister het "wit nationalistisch terrorisme tegen met name zwarte mensen" zou veroordelen en dat ze de zaak laat onderzoeken.

'Geen tegendemonstratie aangevraagd, dus ook geen tegendemonstanten'

Yesilgöz zei in de Tweede Kamer dat Simons gelijk had dat de minister het woord tegendemonstranten niet had mogen gebruiken: "Ik wilde duiden dat er groepen tegenover elkaar stonden, maar er was geen tegendemonstratie aangevraagd, dus er kan ook geen sprake zijn van tegendemonstanten." De minister vulde aan dat ze de onlusten in Staphorst afkeurt: "Er is nooit een excuus voor gebruik van geweld of intimidatie om een ander de mond te snoeren."

Yesilgöz benadrukte verder dat het verbieden van demonstraties aan de burgemeester is en dat de gemeenteraad van Staphorst daarover moet oordelen. Ze wees er ook op dat de gemeente zelf een onafhankelijk onderzoek heeft aangekondigd en dat het Openbaar Ministerie kijkt of er strafbare feiten zijn gepleegd. Ze ziet nu geen aanleiding om zelf ook onderzoek te doen.

Bron: Yesilgöz: belagers KOZP waren geen tegendemonstranten