Van der Plas zegt publieke optredens af na doodsbedreigingen

Politiek Donderdag 28 Juli 2022 Nos
Van der Plas zegt publieke optredens af na doodsbedreigingen

Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BBB) treedt tijdelijk niet meer op in de media en legt ook geen werkbezoeken meer af. "Heb voorlopig alles geschrapt", laat ze op Twitter weten.

Van der Plas voelt zich niet meer veilig nadat ze naar eigen zeggen meerdere doodsbedreigingen heeft ontvangen. Ze zegt tegen persbureau ANP: "Kennelijk wordt BBB te groot in de peilingen en vinden mensen dan dat ze haat over je heen mogen storten."

De voorvrouw van de BoerBurgerBeweging krijgt al langer haatberichten. Maar het aantal neemt nu "in hevige mate toe".

Van der Plas reageerde gisteren op de acties van boeren op snelwegen. Ze zei achter alle protesten te staan die "binnen de wet" zijn. "Ik snap emoties van boeren heel goed en ik sta achter hun strijd. Wel wil ik boeren die branden en blokkades veroorzaken en acties voeren die gevaar opleveren voor mens en omgeving oproepen om hiermee te stoppen."

Van der Plas krijgt op sociale media veel steunbetuigingen van andere Kamerleden. Geert Wilders, die sinds jaar en dag beveiligd wordt wegens doodsbedreigingen, vindt het "ellendig nieuws". "Hou je taai, je bent een kanjer", schrijft hij.

Ook D66-leider Paternotte wenst haar sterkte. "Een politicus die zich niet meer vrij voelt om zich uit te spreken, dat is wederom een treurig dieptepunt."

VVD-Kamerlid Thom van Campen zegt dat hij weet waar Van der Plas het over heeft en deelt een bedreiging die hijzelf via Twitter ontving: "Mijn grove hagel ligt klaar, kom maar".

Bron: Van der Plas zegt publieke optredens af na doodsbedreigingen