Topoverleg kabinet en coalitie in Den Haag over stijgende energieprijzen

Politiek Zondag 18 September 2022 Nos
Topoverleg kabinet en coalitie in Den Haag over stijgende energieprijzen

Op het ministerie van Financiën in Den Haag wordt op hoog politiek niveau overleg gevoerd over de stijgende energieprijzen. Enkele bewindspersonen en fractievoorzitters van de coalitiepartijen zijn even na 15.00 uur aan het spoedoverleg begonnen.

Premier Rutte is er naar verluidt niet bij, en ook minister Jetten is afwezig. Het overleg is in ieder geval met minister Kaag van Financiën, staatssecretaris Van Rij die over de belastingen gaat en de fractievoorzitters Hermans van de VVD, Paternotte van D66 en Heerma van het CDA. ChristenUnie-leider Segers is niet fysiek aanwezig, maar doet wel mee.

Langer

In het overleg wordt gepraat over maatregelen om mensen die worden getroffen door de stijgende energieprijzen tegemoet te komen. Het kabinet spreekt er al langer over, maar er zijn nog geen knopen doorgehakt. Gedacht wordt onder meer aan een maximumprijs die de energiebedrijven in rekening mogen brengen.

Belangrijke vraag daarbij is of zo'n voorstel praktisch uitvoerbaar is. Minister Jetten zei eerder: "Alles wat er wordt geopperd beoordelen we, maar het moet wel uitvoerbaar zijn."

Verder zijn er plannen voor een gezamenlijk noodfonds van de overheid en de energiebedrijven. Daarmee moeten mensen die in de knel komen worden geholpen. Het kabinet zou er honderden miljoenen euro in willen stoppen.

Geen afsluitingen

Doordat de prijs van gas sinds begin dit jaar enorm is gestegen, hebben steeds meer mensen moeite de rekening van het energiebedrijf te betalen. Nu van steeds meer mensen het vaste contract afloopt, wordt het probleem nog groter. Het kabinet wil voorkomen dat mensen die de rekening niet meer kunnen betalen, worden afgesloten. Daarover lopen gesprekken met de energiebedrijven.

Catshuis

De verwachting van Haagse bronnen is dat het overleg aan het einde van de middag afgelopen zal zijn. Morgenochtend is er dan overleg gepland op het Catshuis, om definitieve besluiten te nemen over wat er vanmiddag wordt besproken.

Dinsdag is het Prinsjesdag en het kabinet is er veel aan gelegen om dan een akkoord te hebben.

Bron: Topoverleg kabinet en coalitie in Den Haag over stijgende energieprijzen