Rutte wil dat boeren stoppen met 'levensgevaarlijke acties'

Politiek Donderdag 28 Juli 2022 Nos
Rutte wil dat boeren stoppen met 'levensgevaarlijke acties'

Premier Rutte veroordeelt de nieuwste acties van de boeren op de snelwegen. Hij spreekt op Twitter van "een kleine groep boeren" en noemt het storten van puin en brandstichten "onacceptabel" en "levensgevaarlijk".

"Anderen moedwillig in gevaar brengen, onze infrastructuur beschadigen en mensen bedreigen die helpen opruimen, gaat alle perken te buiten", zegt hij in een verklaring op Twitter.

Rutte vindt dat de acties moeten stoppen. "Er zijn genoeg andere mogelijkheden om binnen de wet je onvrede te uiten. De meeste boeren doen dat ook."

De premier roept mensen op aangifte te doen als zij worden bedreigd.

Strafblad

Gisteren en vanochtend zijn er op verschillende snelwegen weer branden gesticht door boeren die het niet eens zijn met het stikstofbeleid van het kabinet. Dat leidde tot overlast.

Minister Yesilgöz van Justitie reageerde gisteravond al op Twitter. Ze zei dat de boeren die "wegen vernielen, branden veroorzaken en mensen bedreigen die je troep komen opruimen" in rap tempo begrip voor hun acties verliezen.

'Waar mogelijk spoort de politie je op. Een strafblad heeft gevolgen", voegde ze daaraan toe. "Gebruik je verstand."

D66-fractievoorzitter Paternotte vindt dat het kabinet een "harde lijn" moet trekken om Nederland veilig te houden. "Laten we echt stoppen dit 'demonstreren' te noemen. Dit is terroriseren."

Bron: Rutte wil dat boeren stoppen met 'levensgevaarlijke acties'