Rutte maakt excuses aan Dutchbat

Politiek Zaterdag 18 juni 2022 Nos
Rutte maakt excuses aan Dutchbat

Het kabinet maakt excuses voor de omstandigheden waaronder Dutchbat III in 1995 naar Srebrenica is uitgezonden. Premier Rutte verontschuldigde zich ook voor het gebrek aan steun na afloop, op een bijeenkomst met honderden veteranen van Dutchbat III in de Oranjekazerne in Schaarsbergen

De plechtigheid staat in het teken van "erkenning en waardering". Ook defensieminister Ollongren en commandant der strijdkrachten Eichelsheim waren aanwezig.

De militairen van Dutchbat III maakten in 1995 deel uit van een VN-vredesmissie in Bosnië-Herzegovina. De lichtbewapende Nederlanders waren machteloos toen de moslimenclave Srebrenica onder de voet werd gelopen en Bosnische Serviërs zo'n 8000 moslimmannen vermoordden.

Rutte benadrukte dat de Bosnische Serviërs de hoofdverantwoordelijken zijn en dat de wereld het liet afweten, maar hij zei ook dat Dutchbat te weinig is gesteund door politiek en militaire top. De premier zei dat de Dutchbatters te maken kregen met een "gekmakende machteloosheid' dat ze niet hebben kunnen doen waarvoor ze militair zijn geworden.

Veel onterechte kritiek

Jaren later ondervinden veel van de toenmalige militairen van Dutchbat nog steeds problemen als gevolg van hun uitzending. Vorig jaar erkende het kabinet al dat de militairen destijds onder uitzonderlijke omstandigheden moesten opereren en dat zij in de periode daarna onterecht jarenlang veel kritiek en negatieve media-aandacht over zich heen kregen.

Toenmalig minister van Defensie Bijleveld zei toen al dat het kabinet met een speciaal gebaar zijn waardering zou uitspreken voor Dutchbat III.

De betrokkenen ontvingen vorig jaar een eenmalig bedrag van 5000 euro als blijk van erkenning. Defensie organiseert ook terugkeerreizen naar Srebrenica.

Bron: Rutte maakt excuses aan Dutchbat