Onderzoek Deloitte: ministerie VWS heeft deal met Van Lienden doorgedrukt

Politiek Vrijdag 16 September 2022 Nos
Onderzoek Deloitte: ministerie VWS heeft deal met Van Lienden doorgedrukt

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de mondkapjesdeal met ondernemer Sywert van Lienden met kracht doorgezet, blijkt uit het gepubliceerde rapport van onderzoeksbureau Deloitte naar de omstreden transactie. De onderzoekers spreken van "een doorslaggevende betrokkenheid" van het ministerie bij het maken van afspraken met Van Lienden en zijn zakenpartners. De deal leverde Van Lienden miljoenen op.

Deloitte stelt dat het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) zich onder druk gezet voelde door het ministerie. De mondkapjesinkopers van de overheid zagen de samenwerking met de bv van Van Lienden eigenlijk niet zitten en gingen alleen "op uitdrukkelijk verzoek" van het ministerie en "onder protest"" akkoord.

Toen de deal werd gesloten wist het ministerie al dat Van Liendens bv Relief Goods Alliance (RGA) een commerciële onderneming was en winst zou kunnen maken, maar het departement vond het belangrijker dat er snel goede mondkapjes werden geleverd.

Minister Helder voor Langdurige Zorg zei vanmiddag na het verschijnen van het rapport dat inderdaad bekend was dat er winst kon worden gemaakt, maar niet dat het om zoveel geld zou gaan. "Daar was men niet van doordrongen."

'Bewust verwarring gezaaid'

Helder stuurde het rapport vandaag naar de Tweede Kamer met een begeleidende brief. Daarin schrijft ze dat Van Lienden en zijn partners bewust verwarring hebben gezaaid over het verband tussen hun niet-commerciële Stichting Hulptroepen Alliantie en hun commerciële bv Relief Goods Alliance (RGA), waarmee het ministerie dus uiteindelijk zaken deed.

Ze zegt verder dat de betrokkenen van RGA "forse druk - via publieke opinie, sociale media en politieke ingangen - op het ministerie van VWS uitoefenden", dat ze een onjuiste voorstelling van zaken gaven en partijen als het ministerie en de inkopers van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen bewust tegen elkaar uitspeelden.

Ze schrijft van dit alles "met verbazing kennis te hebben genomen" en zal zich laten adviseren over eventuele juridische stappen.

Geen volledige medewerking

De auteurs van het rapport concluderen ook dat Van Lienden en zijn partners niet goed meewerkten aan het onderzoek. Aanvankelijk gaven zij alleen inzage in een selectie van de documenten. Ook geluidsopnamen van bepaalde gesprekken wilden ze niet volledig overhandigen. Ze hebben alleen stukjes laten horen en aantekeningen laten lezen, zegt Deloitte.

Van Lienden heeft gereageerd op Twitter:

Bron: Onderzoek Deloitte: ministerie VWS heeft deal met Van Lienden doorgedrukt