Oekraïne voorgesteld als kandidaat-lid EU, maar heeft nog werk voor de boeg

Politiek Vrijdag 17 juni 2022 Nos
Oekraïne voorgesteld als kandidaat-lid EU, maar heeft nog werk voor de boeg

Zoals verwacht adviseert de Europese Commissie om Oekraïne kandidaat-lid te maken van de EU. Oekraïne heeft de afgelopen jaren flinke stappen gezet om te voldoen aan de eisen voor kandidaat-lidmaatschap, zegt Commissievoorzitter Von Der Leyen, maar het land heeft nog belangrijk werk voor de boeg.

Zo moet er bijvoorbeeld op het gebied van corruptiebestrijding nog verbetering plaatsvinden. De organen om dit te kunnen doen zijn er, maar ze moeten nog volledig in werking worden gesteld, zei Von Der Leyen. Op het gebied van eerlijke verkiezingen gaat het volgens Brussel al erg goed. "Oekraïne heeft het nu in eigen handen", zei Von Der Leyen.

Georgië moet wachten, Moldavië niet

Ook Moldavië mag wat de Commissie betreft versneld kandidaat-lid worden. "Het land heeft nog een lange weg voor de boeg, maar we geloven dat het de verwachtingen kan waarmaken." Georgië zal wat de Commissie betreft nog even moeten wachten. Het land voldoet nog aan te weinig voorwaarden om nu al de kandidaat-status te bereiken. Beide landen hadden in maart een verzoek ingediend om lid te worden, uit vrees voor Russische expansiedrift.

De regeringsleiders van de 27 EU-landen nemen naar verwachting volgend week donderdag een besluit over de adviezen. Premier Rutte en zijn collega's moeten het unaniem eens worden. Komende dinsdag gaan eerst nog de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in gesprek over de kwestie.

In ieder geval Frankrijk, Duitsland, Italië en Roemenië zijn er voorstander van om Oekraïne gelijk kandidaat-lid te maken. Dat werd gisteren duidelijk bij een bezoek van de leiders van de vier landen aan Kiev. De Franse president Macron noemde het een belangrijk politiek signaal "op een keerpunt van de Europese geschiedenis", in een verwijzing naar de Russische invasie van Oekraïne.

Nederland kijkt 'met open blik'

Nederland, Denemarken, België en Portugal hebben openlijk twijfels geuit over de versnelde kandidaatstelling. Rutte zei bijvoorbeeld vorige maand nog dat hij de kans niet groot acht dat Kiev kandidaat-lid wordt. Maar buitenlandminister Hoekstra heeft gezegd dat het advies van de Commissie met een open blik zal worden bekeken.

Ook als kandidaat-lid zal het jaren duren voordat Oekraïne daadwerkelijk toe kan treden tot de Unie, omdat er nog veel moet worden onderhandeld en Kiev moet aantonen dat het aan de gestelde voorwaarden voldoet.

Bron: Oekraïne voorgesteld als kandidaat-lid EU, maar heeft nog werk voor de boeg