Najaarsnota: tegenvaller van 290 miljoen bij afpakken crimineel geld

Politiek Dinsdag 22 November 2022 Nos
Najaarsnota: tegenvaller van 290 miljoen bij afpakken crimineel geld

Het kabinet heeft naar eigen zeggen een forse tegenvaller omdat er minder geld van criminelen is afgepakt dan verwacht. In de gisteren gepresenteerde Najaarsnota schrijft minister Kaag van Financiën dat dit jaar "door het uitblijven van grote transacties" voor 290 miljoen euro minder wordt binnengehaald uit het afnemen van crimineel geld en goederen.

Gisteren werd al duidelijk dat het kabinet de komende tijd op zoek moet naar miljarden euro's om de financiën weer in balans te brengen en dat bijvoorbeeld de aangekondigde energiesteun zwaar op de begroting drukt. Ook stijgt voor het eerst sinds lange tijd de rente weer en dat betekent dat ook de overheid meer moet betalen voor leningen.

Asiel en verkeersboetes

Uit de Najaarsnota blijkt ook dat de hogere asielinstroom een tegenvaller veroorzaakt van in totaal 431 miljoen euro. Verder komt er dit jaar 86 miljoen minder binnen aan verkeersboetes dan begroot. Volgens Kaag is dit toe te schrijven aan de coronamaatregelen en de hogere brandstofprijzen, waardoor mensen minder vaak te weg opgingen, en aan het vervangen van flitspalen en trajectcontroles waardoor die tijdelijk werden uitgezet.

Daar staat tegenover dat op sommige beleidsonderdelen ministeries het geld niet uitgegeven krijgen. Volgens Kaag doet die 'onderuitputting' zich voornamelijk voor bij de begroting van Defensie (748 miljoen, vooral door de krapte op de arbeidsmarkt) en Economische Zaken en Klimaat (391 miljoen, onder meer door achterblijvende uitgaven in de nasleep van de aardbevingen in Groningen).

Uitgaven aan coronakosten omlaag

De uitgaven aan corona zijn met 2,1 miljard euro naar beneden bijgesteld en er is ook minder gebruikgemaakt van het geld dat was uitgetrokken voor de gevolgen van de waterschade vorig jaar in Limburg.

De totale geraamde uitgaven die verband houden met de oorlog in Oekraïne komen dit jaar uit op 4,5 miljard euro.

Bron: Najaarsnota: tegenvaller van 290 miljoen bij afpakken crimineel geld