Minister Harbers: het moet deze zomer niet weer uit de hand lopen op Schiphol

Politiek Zaterdag 07 Mei 2022 Nos
Minister Harbers: het moet deze zomer niet weer uit de hand lopen op Schiphol

Minister Harbers roept Schiphol op er alles aan te doen om te voorkomen dat in de zomer nog eens een chaos met passagiers ontstaat. Volgens hem is niemand er trots op hoe het de afgelopen tijd "uit de hand is gelopen".

De afgelopen weekends waren er grote problemen op de luchthaven. Er stonden uitzonderlijk lange wachtrijen en een deel van de vluchten werd geannuleerd. De problemen werden veroorzaakt door een combinatie van onverwacht veel passagiers, personeelstekorten en ook nog (twee weken geleden) een staking van bagagepersoneel.

Alle hens aan dek

De minister van Infrastructuur bracht vandaag een bezoek aan Schiphol. Hij vindt dat Schiphol alle hens aan dek moet zetten om ervoor te zorgen dat de luchthaven de zomer goed doorkomt.

Harbers erkent dat meer sectoren aanloopproblemen hebben nu het na de coronacrisis weer drukker wordt. Ook ziet hij dat er een tekort aan personeel is. "Maar dat ontslaat je niet van de verplichting om er alles aan te doen dat je basisproduct, het afhandelen van passagiers en vliegtuigen, weer de kwaliteit krijgt die we van Schiphol gewend zijn", aldus de minister. "Dit moet niet stelselmatig gebeuren."

Excuses

Topman Benschop van de luchthaven bood deze week zijn excuses aan voor de situatie.

Om de verwachte drukte voor dit weekend te verminderen, zijn zes vertrekkende vluchten verplaatst naar Rotterdam The Hague Airport. Schiphol liet eerder vandaag weten dat het "goed doorloopt". Het is vooral druk in de aankomsthallen, waar terugkerende vakantiegangers arriveren.

Bron: Minister Harbers: het moet deze zomer niet weer uit de hand lopen op Schiphol