Kamer zwaar geïrriteerd over lekken kabinetsplannen naar pers

Politiek Donderdag 24 November 2022 Nos
Kamer zwaar geïrriteerd over lekken kabinetsplannen naar pers

De Tweede Kamer ergert zich groen en geel aan het lekken van kabinetsplannen naar de pers. Kamervoorzitter Bergkamp heeft daar vandaag een brief over gestuurd aan premier Rutte. Ze vindt het wrang dat de regel dat de Kamer als eerste wordt geïnformeerd alleen deze week al meerdere keren "met voeten is getreden".

Bergkamp somt een reeks aan incidenten op. Maandagochtend vroeg publiceerde De Telegraaf twee nieuwtjes uit de Najaarsnota op de website. De Kamer ontving het stuk pas aan het einde van de middag. Op dinsdag meldde het AD aan het einde van de middag dat het kabinet een aanbod wilde doen aan 'piekbelasters'. Het NOS Journaal bracht toen ook de stikstofplannen, waar de ministerraad morgen over zal besluiten.

Toen De Telegraaf vervolgens gistermiddag als eerste meldde dat het kabinet het grondwaterpeil wil verhogen, was wat de Kamervoorzitter betreft de maat vol. Zij vraagt in haar brief aan Rutte om het lekken in de ministerraad te bespreken, en ervoor te zorgen dat het niet meer gebeurt.

'Dit kan dus echt niet'

Kamerleden zijn blij dat Bergkamp het onderwerp bij de premier heeft aangekaart. "Ik erger me echt mateloos aan al het lekken", zei SP-Kamerlid Beckerman vanmiddag bij het aanvragen van een debat over de stikstofplannen. "Er verschijnt van alles in de media, terwijl wij als Kamerleden niks weten. Dat kan echt niet, wij kunnen zo onze taak niet goed uitvoeren."

Zij kreeg veel bijval vanuit coalitie en oppositie. Kamerlid Omtzigt vindt dat Bergkamp ook in gesprek moet gaan met de minister-president. "Het gebeurt zo vaak en het stikstofdossier is zo gevoelig. Het gaat over de toekomst van heel veel bedrijven en families die in onzekerheid zitten. Dat kan dus echt niet."

Bron: Kamer zwaar geïrriteerd over lekken kabinetsplannen naar pers