Kabinet wil toezicht op weekendscholen: 'Gevaar voor parallelle samenlevingen'

Politiek Vrijdag 18 November 2022 Nos
Kabinet wil toezicht op weekendscholen: 'Gevaar voor parallelle samenlevingen'

Het kabinet wil sneller kunnen ingrijpen bij weekendscholen. Dat zijn 'informele scholen' die niet bekostigd worden door de Nederlandse overheid, en die niet onder toezicht staan van de Inspectie van het Onderwijs. Minister Wiersma wil dat de inspectie ook bij dit soort onderwijsinstellingen een rol krijgt.

De minister verwijst onder meer naar een onderzoek van Nieuwsuur en NRC uit 2019 naar salafistische moskeescholen. In een brief aan de Tweede Kamer noemt hij het "schrijnend hoe bij minstens vijftig onderwijsplekken door het hele land anti-integratieve, antidemocratische en anti-rechtsstatelijke overtuigingen werden opgelegd aan meer dan duizend kinderen".

Parallelle samenlevingen

Wiersma wil nu optreden tegen excessen in het informele onderwijs, "of het nu vanuit een religieuze, extreemrechtse, extreemlinkse of een andere ideologische overtuiging wordt gegeven." Hij is bang voor "parallelle samenlevingen" en benadrukt dat "geen enkel kind mag leren dat discriminatie, onverdraagzaamheid en isolationisme acceptabel is".

Om de inspectie meer mogelijkheden te geven, moet de wet worden veranderd en Wiersma wil dat dat nog deze kabinetsperiode is geregeld, al erkent hij dat dat geen gemakkelijke opgave is. De politiek worstelt al jaren met dit onderwerp.

De minister wijst erop dat 'democratisch burgerschap' een belangrijk onderdeel is in het reguliere onderwijs in Nederland, maar geen verplichting op informele scholen. Hij vindt dat kinderen erbij gebaat zijn als de lessen op weekendscholen aansluiten bij wat ze op een gewone school leren.

Signalen van uitwassen

Volgens Wiersma moet de Inspectie in actie komen na meldingen van concrete signalen van uitwassen. Hij verwacht dat het om een beperkt aantal instellingen zal gaan. Informele scholen die het goed doen, wil hij niet belasten met onnodig toezicht.

De minister wil verder dat ook medewerkers van informele scholen verplicht worden een verklaring omtrent het gedrag te hebben. Nu is zo'n verklaring in het regulier onderwijs wel, maar op informele scholen niet nodig. Wiersma vindt dat onderscheid onverstandig: "Op informele onderwijsinstellingen werken medewerkers met exact dezelfde groepen."

Bron: Kabinet wil toezicht op weekendscholen: 'Gevaar voor parallelle samenlevingen'