Jetten na heropening Nord Stream I: onzekerheid blijft heel groot

Politiek Donderdag 21 Juli 2022 Nos
Jetten na heropening Nord Stream I: onzekerheid blijft heel groot

Dat Rusland de gasleveringen via de Nord Stream 1-pijpleiding weer deels heeft hervat "biedt enige verlichting voor de Europese gasmarkt", zegt minister Jetten voor Energie. "Maar de onzekerheid blijft natuurlijk heel erg groot."

Er wordt veel minder gas geleverd dan in voorgaande jaren en dat heeft grote gevolgen, benadrukt Jetten. "We moeten er gewoon rekening mee houden dat we lange tijd in een situatie zitten met schaarste en hoge prijzen op de energiemarkt."

Het kabinet blijft zich voorbereiden op de zwartste scenario's, waarin Rusland bijvoorbeeld helemaal geen gas meer levert aan Europa. Jetten zegt dat er voldoende gas is opgeslagen om ook in dat geval de komende winter door te komen. "Maar uiteindelijk geldt dat als één EU-land een fors tekort heeft, dat ook Nederland kan raken."

Minder lang douchen

De Europese Commissie heeft gisteren alle lidstaten gevraagd om tot komend voorjaar 15 procent minder energie te verbruiken en Nederland omarmt dat. "We zitten in Nederland nu op 20 tot 30 procent minder gasverbruik, dus Nederland loopt wat dat betreft met een paar andere landen voorop", zegt Jetten.

Op de vraag of de consument in het uiterste geval verplicht kan worden om bijvoorbeeld minder lang te douchen of de thermostaat lager te zetten, zegt de minister: "Ik vrees dat dat niet eens nodig is, omdat mensen door die hoge prijzen zelf al flink aan het besparen zijn".

Bron: Jetten na heropening Nord Stream I: onzekerheid blijft heel groot