Hoge Raad in spaartaks-zaak: geen compensatie bezwaarmaker die te laat was

Politiek Vrijdag 20 Mei 2022 Nos
Hoge Raad in spaartaks-zaak: geen compensatie bezwaarmaker die te laat was

Spaarders die niet op tijd bezwaar hebben gemaakt bij de Belastingdienst hoeven mogelijk niet automatisch gecompenseerd te worden voor de vermogensbelasting die zij de afgelopen jaren betaald hebben. De Hoge Raad heeft geoordeeld in het nadeel van een spaarder in een zaak die daarover was aangespannen.

Volgens de Hoge Raad kan de rechter de fiscus niet dwingen om de heffing te verminderen voor mensen die niet op tijd bezwaar hebben gemaakt tegen die heffing. Het gaat mogelijk om honderdduizenden spaarders.

Staatssecretaris Van Rij zat op deze uitspraak te wachten. Eerder zei hij dat een besluit om ook de niet-bezwaarmakers te compenseren van deze uitspraak zou afhangen. Het miljardenprobleem voor het kabinet omtrent de spaartaks wordt hiermee mogelijk kleiner.

Eerder maakte het kabinet bekend 2,8 miljard euro uit te trekken om spaarders te compenseren die bezwaar hebben gemaakt tegen te hoge belastingheffingen op hun vermogen tussen de jaren 2017 en 2020. Dat zijn ongeveer 60.000 mensen die de compensatie voor 4 augustus automatisch krijgen uitbetaald.

Maar de grote vraag was wat Van Rij moest doen met de honderdduizenden spaarders die niet op tijd bezwaar hadden gemaakt, maar mogelijk wel te veel belasting hebben betaald over hun spaargeld.

Eerder had hij laten weten dat ook te laten afhangen van deze zaak waar de Hoge Raad nu een uitspraak in heeft gedaan. Nu de spaarder in deze zaak volgens de Hoge Raad niet gecompenseerd hoeft te worden, is het de vraag wat het voor de andere spaarders betekent.

Uit een eerdere inschatting van het kabinet bleek dat deze hersteloperatie 11,7 miljard euro zou kunnen kosten, afhankelijk van hoe de compensatie vormgegeven zou worden.

Bron: Hoge Raad in spaartaks-zaak: geen compensatie bezwaarmaker die te laat was