Hoekstra brengt onverwacht bezoek aan Israël en Palestijnen

Politiek Woensdag 18 Mei 2022 Nos
Hoekstra brengt onverwacht bezoek aan Israël en Palestijnen

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken is vandaag in Israël en de Palestijnse Gebieden voor wat wordt omschreven als een 'kennismakingsbezoek'. Hij heeft onder meer ontmoetingen met zijn Israëlische en Palestijnse ambtgenoten en de Palestijnse premier, en hij legt een krans bij het Holocaustmonument Yad Vashem in Jeruzalem.

De reis is op zeer korte termijn georganiseerd: Nederlandse correspondenten in Israël hoorden er pas gisteravond over. Als verklaring wordt gegeven dat het voor nieuwe ministers gebruikelijk is om bezoeken af te leggen aan landen die voor Nederland van belang zijn.

De reis komt op een saillant moment: Hoekstra is de eerste buitenlandse hoogwaardigheidsbekleder die in Israël en de Palestijnse Gebieden is sinds de gewelddadige dood van de Palestijnse journaliste Shireen Abu Akleh, die vorige week woensdag werd doodgeschoten in Jenin.

Zware kritiek

Palestijnse autoriteiten en haar werkgever Al Jazeera zeggen dat ze is gedood door het Israëlische leger. Dat is is ook de lezing van Palestijnse journalisten die getuige waren van de dood van hun collega. Israël stelt dat ze is getroffen bij een schotenwisseling tussen het leger en gewapende Palestijnen, en dat niet duidelijk is van welke kant de fatale kogel kwam.

Bij haar begrafenis gebruikten Israëlische ordetroepen veel geweld tegen deelnemers aan de uitvaart, wat Israël op zware internationale kritiek kwam te staan. Ook de Nederlandse ambassadeur in Israël veroordeelde het Israëlische politieoptreden, dat hij disproportioneel noemde.

Bron: Hoekstra brengt onverwacht bezoek aan Israël en Palestijnen