CU: minder asiel, maar ook minder arbeidsmigrantren

Politiek Vrijdag 25 November 2022 Nos
CU: minder asiel, maar ook minder arbeidsmigrantren

Ook met de ChristenUnie valt te praten over inperking van de asielinstroom. Maar partijleider Segers zegt in het AD dat het dan ook moet gaan over arbeidsmigranten.

VVD-leider en premier Rutte beloofde onlangs de Tweede Kamerfractie van de VVD en het congres van zijn partij dat hij ermee aan de slag gaat om het aantal asielzoekers terug te dringen. In ruil voor die toezegging steunen zowel de fractie als de leden de 'spreidingswet' om asielzoekers zo nodig gedwongen eerlijker te verdelen over de gemeenten in Nederland.

Segers zegt nu over asiel dat er moet worden ingezet op een Europees migratiebeleid en dat de buitengrenzen van Europa beter moeten worden beschermd. "Je zult tot opvang aan de randen van het continent moeten komen. Maar het moet humaan zijn."

Tewerkstellingsvergunningen

De voorman van de regeringspartij voegt er in het AD aan toe dat het ook niet humaan is onder welke slechte omstandigheden arbeidsmigranten moeten slapen en werken. Hij zou het liefst tewerkstellingsvergunningen willen. "En mocht dat een brug te ver zijn, dan moet je met landen aparte overeenkomsten sluiten."

Segers roept Rutte op "zijn gewicht in te zetten om de belofte die hij aan zijn congres deed waar te maken". Het asielbeleid ligt traditioneel gevoelig bij de achterban van de ChristenUnie. Op het congres van de partij komt de kwestie morgen ook weer aan de orde.

Ook coalitiepartner CDA pleitte deze week voor het terugdringen van de asielinstroom. Fractieleider Heerma en Kamerlid Peters willen een betere bewaking van de Europese buitengrenzen.

Bron: CU: minder asiel, maar ook minder arbeidsmigrantren