Bruins Slot: teleurstellend dat morgen in streekvervoer wordt gestaakt

Politiek Dinsdag 14 Maart 2023 Nos
Bruins Slot: teleurstellend dat morgen in streekvervoer wordt gestaakt

Minister Bruins Slot roept de bonden in het streekvervoer op de stakingen zo in te richten dat mensen naar het stembureau kunnen gaan. Vandaag werd bekend dat FNV en CNV hun stakingen tot en met volgende week willen opschorten. Maar die opschorting moet pas donderdag ingaan. Dat betekent dus dat er ook actie wordt gevoerd op de dag van de verkiezingen voor Provinciale Staten en waterschappen.

De minister benadrukt dat het stakingsrecht een grondrecht is, maar ze vindt het "echt vervelend en teleurstellend" dat op de dag van de verkiezingen wordt gestaakt. Ze wijst erop dat mensen met een beperking afhankelijk kunnen zijn van het streekvervoer om het stembureau te bereiken. Ze hoopt dat de bonden mensen in deze groep willen helpen om te gaan stemmen. Bruins Slot roept ook mensen in de samenleving op om eventueel te assisteren met vervoer.

In het streekvervoer zijn al wekenlang stakingen aan de gang, waardoor er veel minder bussen, treinen en trams rijden. Het is de bedoeling dat bonden en werkgevers onder leiding van bemiddelaars proberen de besprekingen over een nieuwe cao vlot te trekken.

Vorige week riep ook staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur de bonden op rekening te houden met de verkiezingen.

Bron: Bruins Slot: teleurstellend dat morgen in streekvervoer wordt gestaakt