Brede kritiek in Tweede Kamer op coronaplannen voor lange termijn

Politiek Donderdag 16 juni 2022 Nos
Brede kritiek in Tweede Kamer op coronaplannen voor lange termijn

Uit coalitie en oppositie klinkt stevige kritiek op de langetermijncoronastrategie van het kabinet. Kamerleden noemen de plannen onvoldoende uitgewerkt en zeggen dat minister Kuipers (D66) verantwoordelijkheden afschuift.

CDA-Kamerlid Van den Berg zei in debat met de minister van Volksgezondheid dat ze "buikpijn" heeft dat concrete plannen zolang op zich laten wachten. "Je moet het dak repareren als de zon schijnt", zei ze. "Maar ik heb nog geen aanpak gezien voor als het weer niet goed gaat."

Ondertussen ziet het RIVM een forse toename van het aantal coronagevallen en wordt rekening gehouden met een nieuwe golf. "'De minister lijkt te hopen dat het met die volgende coronagolf allemaal mee gaat vallen", zei SP-Kamerlid Hijink. "Dat hoop ik ook, maar bereid je voor op het ergste."

Maatregelen per branche

Afgelopen maandag stuurde Kuipers zijn langetermijstrategie naar de Kamer. Kern is dat algemene coronamaatregelen zoals een lockdown moeten worden voorkomen met specifieke maatregelen per branche. Sectoren moeten zich van het kabinet zelf voorbereiden op specifieke maatregelen, maar ze hebben daarbij nog veel vragen.

"Waarom zegt de minister niet wat wel en niet werkt?", zei PVV-Kamerlid Agema over de volgens haar "belabberde" aansturing van het kabinet. "De minister wil niet meer de verantwoordelijkheid nemen voor het beleid", concludeerde GroenLinks-Kamerlid Westerveld.

Lege huls

PvdA-Kamerlid Kuiken noemde de plannen van Kuipers een lege huls. VVD'er Tielen wilde zover niet gaan, want "daarvoor zit er nog net te veel in". Maar ze erkende dat de kabinetsplannen veel vragen oproepen. "Kuipers moet duidelijk maken hoe gezamenlijke verantwoordelijkheid eruit ziet."

Wat betreft de SP moet Kuipers ingaan op heel concrete zaken als regels voor ventilatie en CO2-meters in scholen en de vaccinatiestrategie. "Wij zien niet terug wat de minister nou wil", zei Kamerlid Hijink.

Er klonk overigens ook zo nu en dan een warm woord voor Kuipers. Dat het kabinet sluiting van scholen en opvang alleen nog wil overwegen als scholieren en personeel direct gevaar lopen, kon op lof rekenen van ChristenUnie-Kamerlid Bikker. "Complimenten voor de minister dat dit onderaan de stapel ligt."

Vanavond, in het tweede deel van het debat, komt minister Kuipers aan het woord.

Bron: Brede kritiek in Tweede Kamer op coronaplannen voor lange termijn