Nachtelijke redding van walvis in de Seine van start

Opmerkelijk Woensdag 10 Augustus 2022 Nos
Nachtelijke redding van walvis in de Seine van start

In Frankrijk is een nachtelijke reddingspoging bezig voor de walvis die al dagen in de Seine zwemt. Een team van tachtig mensen probeert met een kraan en een koelwagen het dier naar een betere plek te vervoeren.

Het zeezoogdier, dat normaal in de poolregio leeft, werd een week geleden ontdekt in de rivier, tussen Parijs en Rouen. Dierenartsen denken dat het dier mogelijk ziek is omdat pogingen om hem vis te voeren zijn mislukt. Wel kreeg het dier met succes vitaminen en antibiotica geĆÆnjecteerd.

Hoewel het verzwakte dier een reddingspoging mogelijk niet overleeft door de stress, werd toch besloten het te proberen, omdat het 800 kilo zware dier in het zoete water zeker niet zal overleven. Er is gekozen om de operatie 's nachts te doen, omdat het witte dier overdag te veel last zou hebben van zon en hitte.

Het is de bedoeling dat de 4 meter lange walvisachtige per koelwagen naar Ouistreham wordt vervoerd, een reis van 160 kilometer. Daar zal hij dan enkele dagen kunnen aansterken in een zoutwaterbassin, voordat hij naar zee wordt gebracht.

"Daarna zal de natuur zijn beloop hebben", concludeert een woordvoerder van de reddingsgroep. "We moeten optimistisch zijn. Ons werk is zorgvuldig voorbereid."

Het is de derde keer in korte tijd dat een zeezoogdier de Seine op zwemt. Nathalie Houtman van het Wereldnatuurfonds noemde dat bizar vaak voor een fenomeen dat anders vrij zeldzaam is. Vaak gaat het om zeezoogdieren die de weg zijn kwijtgeraakt op zoek naar voedsel. Klimaatverandering heeft daar ook invloed op, al is het moeilijk aan te geven in welke mate.

Bron: Nachtelijke redding van walvis in de Seine van start