‘Kantoor Twitter in Brussel ontbonden, EU is bezorgd'

Economie Donderdag 24 November 2022 Nos
‘Kantoor Twitter in Brussel ontbonden, EU is bezorgd'

Het kantoor van Twitter in Brussel is volledig ontbonden, melden bronnen aan de Financial Times. De medewerkers waren het aanspreekpunt voor allerlei EU-instellingen, waaronder de Europese Commissie.

Eurocommissaris Jourova, verantwoordelijk voor het tegengaan van desinformatie, reageert bezorgd. "Twitter is een nuttige partner geweest in de strijd tegen desinformatie en illegaal haatzaaien en dit moet niet veranderen", zegt ze tegen de krant. De verwachting is dat de Europese Commissie vandaag met nieuwe cijfers komt waaruit blijkt dat Twitter z'n 5 procent minder haatzaaiende berichten heeft verwijderd dan een jaar geleden.

De NOS heeft Twitter benaderd voor een reactie, maar zover bekend heeft het bedrijf geen communicatie-afdeling meer.

Nog twee medewerkers over

Deze situatie versterkt de zorgen die al langer klinken vanuit de EU. Eerder was er al bezorgdheid over de chaos rond de betaalde blauwe vinkjes; Musk was van plan dit abonnement eind deze maand te herintroduceren, maar zag daar toch van af.

Veel medewerkers van het Brusselse kantoor waren na de grote ontslagronde al weg. Volgens de Financial Times waren er nog twee mensen over die verantwoordelijk waren voor Twitters digitale beleid in Europa. Die zijn vorige week ook opgestapt.

Dit zou gebeurd zijn na Elon Musks 'ultimatum' waarbij hij medewerkers dwong om of te kiezen voor extreem hard werken of vertrek. Honderden medewerkers zijn hierna vertrokken. Het is volgens de krant onduidelijk of zij zijn ontslagen of zelf ontslag hebben genomen.

Het is ook onbekend of zij op korte termijn vervangen zullen worden. Musk kan niet om de EU heen als politiek machtsblok en nieuwe techwetgeving maakt goed contact met het kantoor alleen maar belangrijker. Eurocommissaris Reynders van Justitie praat vandaag in Ierland met vertegenwoordigers van Twitter en Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram. Hij spreekt ook met de Ierse privacytoezichthouder, die namens alle EU-landen toezicht houdt op beide techbedrijven.

Nieuwe wetgeving in werking

Het feit dat Twitters kantoor in Brussel voor nu onbemand is, had niet op een slechter moment kunnen komen. De Europese Commissie is begonnen met het invoeren van de Digitale Diensten Wet. Deze regelgeving verplicht platforms onder meer om op te treden tegen illegale content. Daarnaast heeft Twitter zich gecommitteerd aan een gedragscode om desinformatie tegen te gaan.

De Digitale Diensten Wet is vorige week woensdag officieel in werking getreden - daarmee start een periode van vier maanden waarin de Europese Commissie bedrijven aanwijst die aan de regels moeten voldoen. De verwachting is dat Twitter hierbij zit.

"Twitter zou heel goed de eerste test van de wet kunnen worden", zei Europarlementariër Christel Schaldemose vorige week tegen de Financial Times. "Ik hoop en verwacht dat de Europese Commissie snel en stevig reageert."

Bron: ‘Kantoor Twitter in Brussel ontbonden, EU is bezorgd'