Gezamenlijke hypotheekschuld voor het eerst hoger dan 800 miljard euro

Economie Vrijdag 23 September 2022 Nos
Gezamenlijke hypotheekschuld voor het eerst hoger dan 800 miljard euro

De hypotheekschuld van Nederlanders is in het tweede kwartaal van dit jaar opgelopen tot 804 miljard euro. Het is voor het eerst dat de gezamenlijke hypotheekschuld uitkomt boven de grens van 800 miljard euro.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ten opzichte van het eerste kwartaal steeg de hypotheekschuld met 10,6 miljard euro.

Economie groeit harder

De hypotheekschuld loopt al jaren op, maar groeit minder hard dan de omvang van de economie. Dat wil zeggen dat de economie harder groeit dan de totale schuld.

Ook in het tweede kwartaal van dit jaar was dat het geval. Begin dit jaar was de hypotheekschuld nog 90,2 procent van het bruto binnenlands product. In het tweede kwartaal was dat 89,4 procent. De zogeheten schuldquote is nu op het laagste punt sinds 2004.

Risico's

Er zijn al langer zorgen over de relatief hoge hypotheekschuld in Nederland. Onder meer De Nederlandsche Bank wijst regelmatig op de risico's. Voor sommige huishoudens betekent het relatief hoge lasten, waardoor financiƫle tegenvallers minder makkelijk op te vangen zijn, zegt de toezichthouder.

Als oorzaak van die hoge hypotheekschuld wordt gewezen naar onder meer de relatief soepele leennormen in Nederland: je mag een hypotheek afsluiten voor de volledige waarde van je woning. In andere landen is dat vaak 90 procent of minder, zegt DNB.

Bron: Gezamenlijke hypotheekschuld voor het eerst hoger dan 800 miljard euro