Verenigde Naties 'ernstig bezorgd' over geweldsuitbarsting Gaza

Buitenland Zaterdag 06 Augustus 2022 Nos
Verenigde Naties 'ernstig bezorgd' over geweldsuitbarsting Gaza

De Verenigde Naties hebben hun ernstige zorgen geuit over het opgelaaide geweld in Israël en Gaza. De afgelopen dag kwam het tot een geweldsuitbarsting na enkele weken van onrust in de bezette Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

Bij Israëlische luchtaanvallen op Gaza kwamen zeker tien Palestijnen om het leven. Vanuit Gaza vuurt de terroristische groepering Islamitische Jihad voortdurend raketten af op Israël. Over eventuele slachtoffers aan Israëlische zijde is nog niets bekend. In een verklaring zegt Tor Wennesland, speciaal gezant van de Verenigde Naties voor het vredesproces in het Midden-Oosten, "zeer bezorgd" te zijn over de escalatie.

'Meisje van vijf gedood'

Israël doodde met de luchtaanval een leider van Islamitische Jihad. Het gaat om Tayseer Jabari, de commandant van de groep in het noorden van Gaza. Bij het bombardement kwam volgens Hamas ook een meisje van vijf om het leven.

"Ik ben zeer bedroefd over berichten dat een 5-jarig meisje is omgekomen bij de aanvallen. Er is geen enkele rechtvaardiging voor aanvallen op burgers", schrijft Wennesland.

Hij eist dat er onmiddellijk een einde komt aan de luchtaanvallen en roept beide zijden op verdere escalatie te voorkomen. "De progressie die geboekt is bij het geleidelijk openen van Gaza na de escalaties in mei vorig jaar, dreigt teniet te worden gedaan." Toen werden door beide zijden wekenlang aanvallen uitgevoerd, daarbij kwamen zo'n 260 Palestijnen om het leven en 13 Israëliërs.

Israël zegt doelen in Gaza te bestoken na dagen van dreigementen door Islamitische Jihad. Afgelopen week werd Bassam al-Saadi, een hooggeplaatst lid van de groep, door Israël opgepakt op de Westelijke Jordaanoever. Bij die actie kwam een Palestijnse tiener van Islamitische Jihad om het leven. De groepering dreigde daarna met vergelding, en daardoor liepen de spanningen met Israël verder op.

Het Israëlische leger zegt voorlopig door te gaan met het bestoken van "terroristische doelen" in de Gazastrook. Het heeft naar eigen zeggen onder meer een militaire locatie aangevallen die Islamitische Jihad zou gebruiken voor de productie van explosieven.

Het lijkt te gaan om de ernstigste escalatie tussen Israël en Gaza sinds de twee partijen vorig jaar mei twee weken lang een gewapend conflict uitvochten. Egypte gaat bemiddelen tussen Israël en de Palestijnen, meldt de Egyptische staatszender Extra News.

Bron: Verenigde Naties 'ernstig bezorgd' over geweldsuitbarsting Gaza