Stroomnet Oekraïene langzaam hersteld, inwoners Kiev in de rij voor water

Buitenland Donderdag 24 November 2022 Nos
Stroomnet Oekraïene langzaam hersteld, inwoners Kiev in de rij voor water

Een dag nadat Rusland met nieuwe luchtaanvallen een groot deel van het Oekraïense stroomnetwerk had platgelegd, werkt het land nog altijd hard aan herstel. De drie Oekraïense kerncentrales die gisteren vanwege de bombardementen waren uitgezet, zijn weer aangesloten op het elektriciteitsnet. Toch zitten nog altijd honderdduizenden Oekraïners zonder stroom.

Zo heeft een kwart van de huishoudens in Kiev, waar ruim 2,8 miljoen mensen wonen, nog geen elektriciteit. Volgens burgemeester Klitsjko zat vanmorgen vroeg in totaal zo'n 70 procent van de hoofdstad zonder stroom. Ook hadden veel mensen geen toegang tot water en verwarming, terwijl de temperatuur in Kiev vannacht tot onder het vriespunt daalde.

Flesjes vullen bij regenpijp

Inmiddels is de watervoorziening van de Oekraïense hoofdstad volledig hersteld. Maar volgens burgemeester Klitsjko zal het nog even duren voordat het systeem weer op volle capaciteit draait. Zo hebben sommige inwoners van de stad te maken met een lage waterdruk, zegt hij op Telegram. Het gaat vooral om mensen die op de bovenste verdieping van flatgebouwen wonen.

Volgens persbureau AP zoeken veel inwoners van Kiev hun toevlucht tot cafés die weer stroom en verwarming hebben. Bij publieke watertappunten staan lange rijen. Sommige inwoners vullen hun lege flesjes bij de regenpijp, meldt het persbureau.

De Oekraïense voormalige minister van Economie, Tymofy Mylovanov, plaatste vanmorgen een reeks tweets over de situatie in Kiev. De stroomproblemen leiden volgens hem onder meer tot problemen in supermarkten, waar veelal alleen met cash kan worden betaald:

Volgens Klitsjko doen energiebedrijven hun uiterste best om de hoofdstad snel weer volledig van stroom te voorzien, maar zijn ze daarvoor afhankelijk van het herstel van het nationale elektriciteitssysteem, waarop Kiev is aangesloten.

Ook andere delen van Oekraïne kampen met stroomuitval. De bestuurder van de noordoostelijke regio Poltava denkt dat inwoners van dat gebied "in een optimistisch scenario" in de loop van vandaag allemaal weer elektriciteit zullen hebben. Eerst wordt de cruciale infrastructuur in het gebied, zoals verwarmings- en waterbedrijven, aangesloten op het stroomnet, zegt hij. Daarna volgen de huishoudens.

In andere regio's, zoals Dnipropetrovsk en Kirovohrad, is de elektriciteit gisteravond of vanmorgen al volledig hersteld. Ook de westelijke stad Lviv, die gisteren volgens de burgemeester volledig zonder stroom zat, zou intussen weer zijn aangesloten op het stroomnet.

Luchtaanvallen

Rusland voerde gisteren opnieuw bombardementen uit op cruciale Oekraïense infrastructuur, waaronder dus de elektriciteitsvoorziening. Volgens de Oekraïense autoriteiten zijn bij de aanvallen in totaal 67 kruisraketten en tien drones afgevuurd.

Ook de elektriciteitsvoorziening van buurland Moldavië werd getroffen door de Russische aanvallen op Oekraïne. Gisteravond zat meer dan de helft van het voormalige Sovjetland zonder stroom, doordat de stroomnetwerken van Oekraïne en Moldavië op elkaar zijn aangesloten. Inmiddels is het grootste deel van de stroomvoorziening er weer hersteld, zeggen de Moldavische autoriteiten.

Bron: Stroomnet Oekraïene langzaam hersteld, inwoners Kiev in de rij voor water