Reddingswerk na aardbeving Java verloopt moeizaam, tekort aan hulpgoederen

Buitenland Donderdag 24 November 2022 Nos
Reddingswerk na aardbeving Java verloopt moeizaam, tekort aan hulpgoederen

Drie dagen na de aardbeving op het Indonesische eiland Java zoeken meer dan duizend reddingswerkers nog altijd met graafmachines, speurhonden en sensoren naar overlevenden. De zoektocht concentreert zich op het dorp Cijedil tussen Jakarta en Bandung, dat na aardverschuivingen veroorzaakt door de beving is getroffen door onder meer modderstromen.

De Indonesische president Widodo bracht vandaag opnieuw een bezoek aan de getroffen regio, in de buurt van de stad Cianjur. Volgens hem worden daar nog 39 mensen vermist. "We concentreren ons vandaag op dit gebied", zei hij.

Reddingswerk bemoeilijkt

Widodo benadrukte dat de slechte weersomstandigheden de zoektocht en het reddingswerk in de weg staan. "Het regent nog steeds en er zijn nog steeds naschokken", zei hij. Sinds maandag zijn al zo'n 160 naschokken gemeld. "De bodem is instabiel, dus voorzichtigheid is geboden", aldus de president.

Volgens Widodo is er een tekort aan opvangtenten en water. Bovendien maken aardverschuivingen, aanhoudende regenval en het bergachtige terrein het reddingswerkers moeilijk om hulp te verlenen aan de ruim 2000 gewonden en de 61.000 Indonesiërs die door de aardbeving hun huis zijn kwijtgeraakt.

Zij verblijven veelal in geïmproviseerde tentenkampen, waar een tekort is aan onder meer medische hulpgoederen:

Volgens het hoofd van de Indonesische rampenbestrijdingsdienst zijn er zo'n 200 vrijwilligers ingezet om water, kant-en-klaarmaaltijden, tenten en luiers te verdelen onder de ontheemden. Volgens hem hebben velen van hen nog niet de hulp gekregen die ze nodig hebben.

Inmiddels is het dodental door de aardbeving in West-Java opgelopen tot zeker 271. Meer dan een derde van de dodelijke slachtoffers zijn kinderen.

6-jarig jongetje gered

Hoewel de kans dat slachtoffers levend worden teruggevonden met de dag afneemt, werd gisteren nog wel een 6-jarig jongetje levend onder het puin van zijn ingestorte huis vandaan gehaald. Hij had twee dagen zonder water en voedsel vastgezeten.

"Toen we beseften dat hij nog in leven was, barstte iedereen in tranen uit, onder wie ik", zegt een 28-jarige vrijwilliger tegen persbureau AFP. "Het was heel ontroerend, het voelde als een wonder."

De moeder van het jongetje heeft de aardbeving niet overleefd. Ook zijn oma, naast wie de 6-jarige werd gevonden, kwam bij de beving om het leven, schrijft AFP.

Dichtbevolkt gebied

Het epicentrum van de aardbeving maandagochtend lag bij Cianjur, zo'n 75 kilometer ten zuidoosten van de Indonesische hoofdstad Jakarta. De schade na de beving is groot, omdat er veel mensen wonen in het getroffen gebied. Bovendien waren veel huizen in de dichtbevolkte regio niet stevig gebouwd, waardoor ze gemakkelijk konden instortten.

Bron: Reddingswerk na aardbeving Java verloopt moeizaam, tekort aan hulpgoederen