Mensenrechtenhof in Straatsburg buigt zich over rol Rusland bij MH17-ramp

Buitenland Woensdag 25 Januari 2023 Nos
Mensenrechtenhof in Straatsburg buigt zich over rol Rusland bij MH17-ramp

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gaat zich buigen over het mogelijke aandeel van Rusland in het neerhalen van vlucht MH17. Dat is een grote opluchting voor de nabestaanden, al moeten zij waarschijnlijk nog jaren wachten op een uitspraak over de mogelijke schuld van Rusland aan de vliegramp.

Rusland probeerde het mensenrechtenhof ervan te weerhouden de klacht van Nederland in behandeling te nemen. Het Kremlin voerde aan dat het helemaal niets te zeggen had in Oost-Oekraïne en dus ook niet verantwoordelijk kan zijn voor het afschieten van de fatale Buk-raket op 17 juli 2014 vanuit die regio.

Nu het hof de 'statenklacht' ontvankelijk verklaart, is de weg vrij voor duizenden klachten die individuele MH17-nabestaanden en andere slachtoffers van Russisch geweld in Oekraïne bij het hof hebben ingediend.

Strafzaak MH17

Op 17 november vorig jaar veroordeelde de rechtbank Den Haag drie van de vier verdachten in de MH17-strafzaak tot een levenslange gevangenisstraf voor hun rol bij het neerschieten van het toestel van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne in 2014. De vierde verdachte werd door de rechtbank vrijgesproken.

De Russen Igor Girkin en Sergej Doebinski en de Oekraïner Leonid Chartsjenko kregen bij verstek levenslang voor het doen verongelukken van vlucht MH17 en de moord op 298 inzittenden. De aanklachten tegen de Rus Oleg Poelatov achtte de rechtbank niet wettig en overtuigend bewezen. Hij werd daarom vrijgesproken.

Bron: Mensenrechtenhof in Straatsburg buigt zich over rol Rusland bij MH17-ramp