Interpol kiest omstreden generaal als nieuwe voorzitter

Buitenland Donderdag 25 November 2021 Nos
Interpol kiest omstreden generaal als nieuwe voorzitter

De internationale politieorganisatie Interpol heeft een nieuwe baas: generaal Ahmed Naser al-Raisi uit de Verenigde Arabische Emiraten. De keuze is omstreden: mensenrechtenorganisaties en critici uitte voor de stemming al hun zorgen over Raisi, omdat hij wordt beschuldigd van martelingen en willekeurige detenties.

In vijf landen lopen er aanklachten tegen Raisi, waaronder in Frankrijk en Turkije. Een van de aanklachten komt van een Brit die claimt dat hij tussen mei en november 2018 in de Verenigde Arabische Emiraten werd vastgehouden en gemarteld. Dat zou zijn gebeurd nadat hij tijdens een studiereis wegens valse beschuldigingen van spionage werd opgepakt.

De voorzitter krijgt een termijn van vier jaar, de functie is vooral ceremonieel. De dagelijkse leiding ligt bij de secretaris-generaal, de Duitser Jürgen Stock.

De nieuwe voorzitter en bestuursleden werden vanmorgen gekozen tijdens de jaarlijkse Algemene Vergadering van Interpol, die drie dagen duurt. Honderden politiechefs, ministers en delegaties van lidstaten zijn daarvoor afgereisd naar Istanbul in Turkije.

Eerder werd al gezegd dat Raisi kans maakte op het voorzitterschap. Stock zei voorafgaand aan de stemming dat de lidstaten over zijn rol beslissen.

Raisi volgt de Zuid-Koreaan Kim Jong Yang op, die sinds 2018 voorzitter was. Eigenlijk duurde zijn termijn tot vorig jaar, maar vanwege de coronapandemie kon de Algemene Vergadering toen niet doorgaan. Kim Jong Yang nam het stokje over van de Chinees Meng Hongwei, die in 2016 plots verdween en vorig jaar werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13,5 jaar wegens corruptie.

Voorafgaand aan de stemming zei Raisi dat hij Interpol wil "moderniseren en hervormen".

Bron: Interpol kiest omstreden generaal als nieuwe voorzitter