Feestvreugde na WK-winst Marokko, maar rellen in Brussel

Buitenland Zondag 27 November 2022 Nos
Feestvreugde na WK-winst Marokko, maar rellen in Brussel

Na de WK-winst van Marokko tegen België zijn fans van Marokko massaal de straat opgegaan om de winst van hun favorieten te vieren. Marokko won met 2-0 van de Rode Duivels door goals van Sabiri en Aboukhlal.

In onder meer Marokko, Nederland en België wordt uitbundig feest gevierd, maar in Brussel liep het voor, tijdens en na de wedstrijd uit de hand toen jongeren vernielingen aanrichtten.

De feeststemming in Rabat:

Het Mercatorplein in Amsterdam-West stroomde vol met supporters van het Marokkaanse elftal, meldt NH Nieuws. Vanwege de drukte werden bussen en trams omgeleid. Supporters staken vuurwerk af en zwaaiden met fakkels. Op straat is ook brand gesticht.

In Utrecht wordt de overwinning ook uitbundig gevierd, schrijft RTV Utrecht. In de wijk Lombok lopen feestende supporters door de straten.

Ook in Amersfoort en Rotterdam is de feestvreugde groot. In Amsterdam werd een brandje gesticht bij de rotonde De Stier. De politie was aanwezig om alles in de gaten te houden.

In de Haagse Schilderswijk stonden feestvierende mensen op een kruising:

In Brussel had de politie zich voorbereid op rellen, en dat bleek niet voor niets. De Vlaamse publieke omroep VRT meldt dat honderden jongeren tijdens de wedstrijd brandjes stichtten en met flessen gooiden. Het liep vooral uit de hand ter hoogte van de Maurice Lemonnierlaan, in de buurt van het Zuidstation.

Op beelden is te zien hoe de relschoppers tijdens de wedstrijd op een rijdende auto zitten, die later ondersteboven op straat ligt. Een van de jongeren spuit een brandblusser leeg, terwijl anderen op het voertuig inslaan. Ook worden er elektrische stepjes in brand gestoken, en worden autoruiten ingegooid.

Met waterkanonnen werden jongeren uit elkaar gedreven. De politie riep op om de omgeving van de Zuidlaan te vermijden.

Voor de wedstrijd gooiden jongeren al met vuurwerk en werden er vernielingen aangericht. Ook in het centrum liep de situatie uit de hand meldt de Belgische site Nieuwsblad.be.

Bron: Feestvreugde na WK-winst Marokko, maar rellen in Brussel