EU-leiders stemmen in met kandidaat-lidmaatschap Oekraïne en Moldavië

Buitenland Donderdag 23 juni 2022 Nos
EU-leiders stemmen in met kandidaat-lidmaatschap Oekraïne en Moldavië

De leiders van de Europese Unie hebben ingestemd met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne. Ook Moldavië wordt kandidaat-lid, zo is in Brussel besloten op een topoverleg van de 27 regeringsleiders. Het besluit was unaniem.

Voorzitter Michel van de Europese Raad spreekt van een historisch besluit en van een cruciale stap voor de twee landen op de weg naar het EU-lidmaatschap. "Onze toekomst is samen", zo schijft hij in een tweet.

Het besluit betekent niet dat de twee landen op korte termijn ook echt toetreden tot de EU. Oekraïne en Moldavië zullen aan strenge voorwaarden moeten voldoen om daadwerkelijk lid te kunnen worden. De gesprekken daarover gaan vele jaren duren, zo is de verwachting. Zo moet de Oekraïense regering meer doen aan corruptiebestrijding en moeten de rechtsstaat en de democratie worden versterkt.

De EU-leiders vonden het vooral belangrijk om Oekraïne te steunen, nu het met Rusland in oorlog is. Premier Rutte had aanvankelijk bezwaren tegen het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne, maar slikte zijn bezwaren later in.

Bron: EU-leiders stemmen in met kandidaat-lidmaatschap Oekraïne en Moldavië