Directeur van kerncentrale Zaporizja vrijgelaten

Buitenland Maandag 03 Oktober 2022 Nos
Directeur van kerncentrale Zaporizja vrijgelaten

De directeur van de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja is vrijgelaten, zegt het hoofd van de internationale atoomwaakhond IAEA. Volgens Rafael Grossi is Ihor Moerasjov weer veilig bij zijn familie.

De baas van de kernreactor, die in door het Russische leger bezet gebied staat, werd vorige week meegenomen. Volgens Energoatom, de eigenaar van alle Oekraïense kerncentrales, werd Moerasjov zaterdag aangehouden toen hij van zijn werk onderweg was naar de stad Enerhodar. Hij zou uit zijn auto zijn gehaald en geblinddoekt naar een onbekende plek zijn gebracht.

Volgens de IAEA stond de veiligheid van de kerncentrale Zaporizja onder druk nadat Moerasjov was meegenomen. Grossi riep Rusland op Moerasjov vrij te laten. De kerncentrale, de grootste van Europa, is sinds begin maart in Russische handen, maar draait met Oekraïens personeel.

Illegale annexatie

Door de oorlog ligt de omgeving van de centrale regelmatig onder vuur. De IAEA heeft meermaals aangedrongen op maatregelen om een nucleair ongeluk bij de kerncentrale te voorkomen.

In september deed de atoomwaakhond onderzoek bij de centrale. In het daaropvolgende rapport stond dat er schade aan de kerncentrale is vastgesteld, ook dicht bij de reactoren. Het IAEA pleit daarom voor een veiligheidszone rond de centrale.

Zaporizja is ook een van de regio's die Rusland na een schijnreferendum vorige week illegaal annexeerde.

Bron: Directeur van kerncentrale Zaporizja vrijgelaten