Amerikaanse regering stuurt 31 tanks naar Oekraïne

Buitenland Woensdag 25 Januari 2023 Nos
Amerikaanse regering stuurt 31 tanks naar Oekraïne

De Amerikaanse regering stuurt 31 M1 Abrams-tanks naar Oekraïne. Dat heeft president Biden zojuist op de Amerikaanse televisie bekendgemaakt.

De 31 tanks zijn vergelijkbaar met één tankbataljon. Volgens persbureau Bloomberg hebben de 31 tanks een waarde van 400 miljoen dollar (367 miljoen euro).

Biden zei op de persconferentie dat "de Verenigde Staten en Europa volledig verenigd zijn" in de beslissing.

Eerder vandaag sprak de Oekraïense minister van Defensie met zijn Amerikaanse ambtsgenoot over "het verder versterken" van het Oekraïense leger. Op Twitter liet de Oekraïense minister weten dat er "snel meer goed nieuws" zou komen, in navolging van het besluit van Duitsland vandaag om veertien Leopard 2-tanks naar Oekraïne te sturen.

De moderne Abrams-tanks zijn zwaar gepantserd en grotendeels vergelijkbaar met de Leopards. In de Verenigde Staten is echter gewezen op logistieke problemen met de Abrams-tanks. Die rijden op kerosine in plaats van op diesel en zijn daardoor lastiger te onderhouden. Ook zijn ze moeilijker te besturen. De tanks kunnen bovendien pas over een aantal maanden worden ingezet in Oekraïne.

Bron: Amerikaanse regering stuurt 31 tanks naar Oekraïne