24 jaar cel voor man die groep vrouwen aanviel in China

Buitenland Vrijdag 23 September 2022 Nos
24 jaar cel voor man die groep vrouwen aanviel in China

Een Chinese man heeft 24 jaar cel gekregen na een vechtpartij met een groepje vrouwen in de stad Tangshan. Behalve voor de vechtpartij werd Chen Jizhi ook bestraft voor lidmaatschap van een criminele organisatie en andere misdaden. Vijf anderen werden ook gestraft, onder anderen iemand die een slachtoffer dat de politie wilde bellen bedreigde.

Op videobeelden van het gevecht is te zien hoe Chen in een restaurant een vrouw benaderde en zijn hand op haar rug legde. Toen zij de avances afwees, sloeg hij haar uit het niets vol in het gezicht. Daarna ontstond een grote vechtpartij tussen de vrouw en haar vriendinnen en kameraden van Chen, waarbij werd geschopt, geslagen en gegooid met glaswerk.

Bij de worsteling raakten twee van de vrouwen gewond. Een van hen kwam hard op haar rug terecht toen ze over een stoel werd geduwd, een ander werd aan haar haren het restaurant uit gesleept. Ze moesten dagenlang in het ziekenhuis worden behandeld.

Op beelden van bewakingscamera's is te zien hoe snel het uit de hand liep:

De videobeelden leidden in China tot verontwaardiging over geweld tegen vrouwen en hun behandeling in het algemeen. Op sociale media sprak men er schande van dat omstanders dit lieten gebeuren en de politie pas laat ingreep. Ook laaide een discussie over huiselijk geweld op.

Politieonderzoek naar Chen concludeerde dat hij de leider was van een plaatselijke bende. De rechter veroordeelde hem voor verschillende misdaden over een langere periode, zoals het uitlokken van vechtpartijen, berovingen, kidnapping, een illegaal casino en mishandeling. 27 anderen kregen daar ook straffen voor, van zes maanden tot elf jaar.

Het onderzoek naar de bende loopt nog: vorige maand zijn vijftien overheidsfunctionarissen aangeklaagd die de criminelen de hand boven het hoofd zouden hebben gehouden, onder wie acht politieagenten.

Bron: 24 jaar cel voor man die groep vrouwen aanviel in China