Wekdienst 26/11: Persconferentie over corona • Crisisberaad WHO over nieuwe variant

Binnenland Vrijdag 26 November 2021 Nos
Wekdienst 26/11: Persconferentie over corona • Crisisberaad WHO over nieuwe variant

Goedemorgen! Vanavond is er een coronapersconferentie waarin nieuwe maatregelen aangekondigd worden om het aantal besmettingen terug te dringen. En de Wereldgezondheidsorganisatie houdt crisisberaad over een nieuwe Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus.

Eerst het weer: het is bewolkt met in de loop van de dag vanuit het westen op steeds meer plaatsen regen. Bij een stevige zuidenwind wordt het 5 tot 7 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Wat heb je gemist?

In Zuid-Afrika is een nieuwe coronavariant ontdekt. Die is B.1.1.529 genoemd en verspreidt zich snel in de dichtbevolkte provincie Gauteng, waarin de miljoenenstad Johannesburg en de hoofdstad Pretoria liggen.

Israël en het Verenigd Koninkrijk hebben naar aanleiding van de opkomst van de variant reisbeperkingen ingesteld voor een aantal Afrikaanse landen.

Het coronavirus duikt voortdurend in nieuwe gedaanten op, maar nieuwe varianten sterven ook vaak weer uit. Wat Zuid-Afrikaanse wetenschappers zorgen baart, is dat het aantal coronabesmettingen snel toeneemt en dat deze nieuwe variant daar mogelijk de oorzaak van is.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het liep met een sisser af: de rel rond tien ambassadeurs in Turkije vorige maand. De Turkse president Erdogan dreigde ze het land uit te zetten nadat ze een brandbrief hadden gepubliceerd over een gevoelige zaak: het gevangenschap van zakenman en filantroop Osman Kavala.

De ambassadeurs mochten blijven, maar Kavala zit al vier jaar in de gevangenis, zonder veroordeling. Vandaag komt zijn zaak opnieuw voor de rechter. De kans is klein dat hij dit keer wel wordt vrijgelaten.

Goede vriend en collega Murat Celikkan van Kavala vertelt in deze video over hem. Ook is de Turkse kunstenaar Ate Alpar te zien, die door de straten van Istanbul liep met een portret van Kavala.

Fijne vrijdag!

Bron: Wekdienst 26/11: Persconferentie over corona • Crisisberaad WHO over nieuwe variant