Wekdienst 23/5: PvdA en GroenLinks bespreken samenwerking • Journalistieke prijzen uitgereikt

Binnenland Maandag 23 Mei 2022 Nos
Wekdienst 23/5: PvdA en GroenLinks bespreken samenwerking • Journalistieke prijzen uitgereikt

Goedemorgen! De PvdA en GroenLinks houden een bijeenkomst over hun samenwerking en De Tegels worden uitgereikt, de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland.

Vanochtend begint nog droog met wat zon, maar in de middag en avond trekken vanuit het zuiden stevige buien over het land met vooral in de oostelijke helft ook onweer, hagel, windstoten en lokaal veel regen in korte tijd. Voor de buien uit wordt het nog 19 tot 24 graden. Morgen en woensdag komen ook buien voor, en is het met maximaal 18 graden een stuk frisser.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Wat heb je gemist?

Voor het eerst in de geschiedenis zijn wereldwijd meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht, zegt de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Nieuwe golven van geweld en conflicten hebben het cijfer de afgelopen tijd volgens de VN tot een "bizarre mijlpaal" gebracht.

Uit gegevens van vluchtelingenorganisatie UNHCR blijkt dat het aantal mensen dat op de vlucht is eind vorig jaar al was opgelopen naar 90 miljoen, door conflicten in Afrika en landen als Afghanistan en Myanmar. Door de oorlog in Oekraïne sloegen sinds februari meer dan 6 miljoen mensen op de vlucht naar het buitenland.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De ontwerper van ruimtevaartuigen uit Star Wars is overleden. Colin Cantwell (90) was een Amerikaanse kunstenaar en animator. Hij verwierf bekendheid door zijn vele ontwerpen voor de Star Wars-series. Hij bedacht het ruimtestation Death Star in het fictieve universum en maakte prototypes voor veel van de iconische ruimtevaartuigen uit de serie, zoals de X-wing Starfighter.

Cantwell was behalve met Star Wars ook bezig met andere films. Zo werkte hij onder meer mee aan de bekende sciencefiction 2001: A Space Odyssey uit 1968. Ook schreef Cantwell twee sciencefictionromans.

Mooie maandag!

Bron: Wekdienst 23/5: PvdA en GroenLinks bespreken samenwerking • Journalistieke prijzen uitgereikt