Toch Inspectie-onderzoek naar politieoptreden bij zwartepietbetoging Staphorst

Binnenland Donderdag 24 November 2022 Nos
Toch Inspectie-onderzoek naar politieoptreden bij zwartepietbetoging Staphorst

De Inspectie Justitie en Veiligheid gaat het optreden van de politie van afgelopen zaterdag in Staphorst onderzoeken. De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wilde daar demonstreren omdat er zwarte pieten meeliepen bij de intocht van Sinterklaas, maar de betogers werden voordat ze het plein in het dorp konden bereiken, belaagd door relschoppers.

Er kwam naderhand veel kritiek op het optreden van de politie. De politie zou onvoldoende hebben gedaan om de demonstranten te beschermen.

De demonstranten van KOZP en Amnesty-waarnemers werden op de afrit van de A28 tegengehouden door tientallen mensen. Hun auto's werden bekogeld met eieren en banden werden lekgeprikt. De politie greep niet in, terwijl het juist de bedoeling was dat agenten de demonstranten naar het centrum van het dorp zou begeleiden.

In een verklaring van de Inspectie staat dat de politie wordt verweten al jaren niet neutraal te handelen bij demonstraties. Dat verwijt en de vraag vanuit de Tweede Kamer naar een onafhankelijk onderzoek heeft de Inspectie doen besluiten zelf onderzoek te doen. De Inspectie wijst ook op het voortdurende maatschappelijk debat en onrust over de betoging en schrijft dat het noodzakelijk is objectief beeld te krijgen.

Botsing in Tweede Kamer

Gisteren kwam het tot een botsing in de Tweede Kamer tussen Bij1-Kamerlid Sylvana Simons en minister van Veiligheid en Justitie Dilan Yesilgöz. Simons en andere Kamerleden wilden dat de minister zelf een onderzoek zou instellen naar uit de hand gelopen demonstraties zoals die in Staphorst. Dat onderzoek komt er nu.

Nieuwsuur sprak inwoners van Staphorst die niet verbaasd zijn over de rellen:

De politie zei vanochtend tegen de Volkskrant dat agenten niet kónden optreden in Staphorst omdat ME-busjes door blokkades met onder meer tractoren werden gehinderd. Ook waren er kraaienpoten op de weg gegooid. Toen de ME uiteindelijk bij de afrit aankwam, zou er geen sprake meer zijn geweest van een situatie waarin mensen werden belaagd. De agenten die al bij de afrit aanwezig waren, grepen niet in om escalatie te voorkomen, aldus de politie.

De politie kondigde maandag al aan zelf een onderzoek te starten naar het eigen handelen. Volgens de Inspectie Justitie en Veiligheid is dat niet voldoende. Die denkt dat dit niet bijdraagt aan een "objectief beeld van de feiten en omstandigheden van de demonstratie." De Inspectie komt hiermee terug van het eerdere voornemen het interne politieonderzoek af te wachten.

Bron: Toch Inspectie-onderzoek naar politieoptreden bij zwartepietbetoging Staphorst