Rellende boeren bij huis minister Van der Wal vandaag voor de rechter

Binnenland Vrijdag 23 September 2022 Nos
Rellende boeren bij huis minister Van der Wal vandaag voor de rechter

Elf personen die eind juni deelnamen aan een boerenprotest bij het huis van minister Van der Wal (Stikstof) moeten zich vandaag verantwoorden voor de politierechter in Zutphen. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging en vernieling.

Het eerste protest bij het huis van de minister, op 10 juni, verliep vreedzaam. Van der Wal ging toen in gesprek met de boeren, die met trekkers naar haar woning waren gekomen om te demonsteren tegen de stikstofplannen.

Eind juni liep een boerenprotest bij Van der Wals woning wel uit de hand. De demonstranten braken door een, inmiddels opgetuigde, politieblokkade heen en vernielden hierbij een politieauto. Op beelden van het protest is te zien dat politieagenten wegrennen en dat demonstranten stro in een politieauto gooien. Ook leegden ze een giertank in de buurt van de woning van Van der Wal. Zij zou tijdens het protest niet thuis zijn geweest, haar gezin wel.

Beelden van het boerenprotest waarbij demonstranten door de politieafzetting heen breken:

De politie verspreidde beelden van het protest, met als doel dat de deelnemers zich zouden melden. Elf relschoppers meldden zich uiteindelijk bij de politie. Tien van hen verschijnen vandaag in het openbaar voor de rechter. De behandeling van de zaak tegen de elfde verdachte, die minderjarig is, vindt aan het einde van de middag achter gesloten deuren plaats.

Eerder verschenen al deelnemers aan boerenprotesten voor de rechter. Zo kreeg een boer uit Mariƫnvelde in de Achterhoek een celstraf opgelegd voor zijn rol bij een boerenprotest op de A18 op 28 juli. Een varkenshouder, die aanwezig was bij hetzelfde protest, kreeg een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf voor het dumpen van zaagsel, mest en stro op de op- en afrit.

Bron: Rellende boeren bij huis minister Van der Wal vandaag voor de rechter